O soluție pentru ca țara să nu mai oprime capitala

[cmsms_row data_padding_bottom=”50″ data_padding_top=”0″ data_overlay_opacity=”50″ data_color_overlay=”#000000″ data_bg_parallax_ratio=”0.5″ data_bg_size=”cover” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_position=”top center” data_bg_color=”#ffffff” data_color=”default” data_padding_right=”3″ data_padding_left=”3″ data_width=”boxed”][cmsms_column data_width=”1/1″][cmsms_text animation_delay=”0″]

de Dorin Dobrincu

Articolul scris de domnul Mihai Chiper – „Suntem curioși: Vasluiul va plăti apa caldă din București?”, publicat recent pe website-ul Mișcării pentru Dezvoltarea Moldovei (MDM) – a dat naștere unor discuții aprinse pe diferite pagini de Facebook. Un prieten din capitală observa că nu putem avea o judecată simplistă, că de fapt Bucureștiul (comunitatea locală) suportă cheltuialile cu toate instituțiile centrale. Adică funcționarea acestor instituții este posibilă pentru că oamenii de acolo plătesc pentru ele. Noi – membrii MDM – nu credem că e așa. Judecată complexă, desigur. Însă pentru a evita luptele fratricide avem o propunere

Ca să luăm de pe capul bucureștenilor „povara” atâtor instituții centrale avem o soluție rațională și etică: le delocalizăm.

Spre exemplu, Curtea Constituțională poate foarte bine să își aibă sediul la Iași. În plus, ar fi și o reparație istorică, onorarea unei promisiuni de acum aproape 160 de ani. Apropo, în Germania sediul acestei instituții este la Karlsruhe, nu la Berlin.

Academia de Poliție poate fi mutată la Pitești sau la Târgu Jiu. În Franța mai multe dintre Școlile Normale Superioare au fost mutate de la Paris în regiuni. Francezii și-au dat seama că ultracentralizarea, concentrarea tuturor instituțiilor importante în capitală secătuiește, pur și simplu, țara.

Institutul Național al Magistraturii poate foarte bine să fie mutat la Sibiu ori la Alba Iulia. Sediul Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor Securității ar putea fi la Focșani ori la Constanța (sau cel puțin ar putea fi constituite filiale regionale, așa cum are instituția similară din Polonia).

Exemple sunt din abundență. Oricine poate face un exercițiu și să identifice instituții centrale care pot fi delocalizate.

Se găsesc soluții. Mai bune. Asta tocmai pentru ca țara să nu mai oprime Bucureștiul. Să fie echitate.

(Sursa foto: www.jing.fm)

[/cmsms_text][/cmsms_column][/cmsms_row]

Devino membru MDM