aktual24.ro / ANALIZA De ce acuza unii intelectuali romani elitele politice ale tarii ca sunt duplicitare. Multi se tem ca s-ar putea „intoarce armele” daca ajung rusii la Prut

Foarte multi dintre intelectualii marcanti ai Romaniei privesc cu profunda neincredere actualii lideri politici, pe care ii suspecteaza ca au in secret modele precum Viktor Orban si Vladimir Putin si se tem ca, daca Rusia castiga razboiul din Ucraina, vom asista la o „intoarcere a armelor“. Motivele pentru care exista aceasta suspiciune sunt foarte numeroase si variaza de la argumente de tip istoric pana la constatari concrete, care scot in evidenta comportamentul guvernantilor actuali.

Aktual24.ro a trecut in revista opinia mai multor personalitati de prim rang din tara noastra – profesori, scriitori, istorici, sociologi, filosofi – si a constatat ca aceste elite intelectuale sunt, in general, pro-europene. Despre aceste probleme, mai jos puteti citi opiniile a noua personalitati: Valentin Naumescu, Armand Gosu, Stelian Tanase, Mihai Maci, Dorin Dobrincu, Dumitru Bortun, Alexandru Gussi, Barbu Mateescu si Ciprian Mihali.

Ei sunt convinsi ca progresul inregistrat de Romania in ultimele doua decenii este direct legat de intrarea in Uniunea Europeana si in NATO. In acelasi timp, exista parerea foarte larg raspandita ca acest progres s-a realizat adesea in pofida clasei politice, care ar fi mult mai incantata cu o forma de guvernare de tip autocratic sau iliberal, dupa modelele din Rusia, Turcia ori Ungaria. Derapajul nu s-a produs tocmai pentru ca Romania e in UE si este constransa sa se supuna unor reguli – chiar daca politicienii se straduiesc sa se sustraga. Dar faptul ca politicienii, incepand cu presedintele Iohannis si terminand cu administratia politizata, nu internalizeaza necesitatea si importanta democratiei face ca aceasta sa ramana fragila, in permanent pericol.

Unii dintre vorbitori si-au exprimat chiar deschis temerea ca eventuala sosire a rusilor pe Prut ar duce la schimbarea de atitudine a actualilor conducatori ai Romaniei. In subsidiar, aproape nimeni nu are incredere in juramintele de credinta si de atasament fata de valorile democratiei, ale principiilor UE si NATO pe care le fac regulat azi elitele politice.

Profesorul Armand Gosu, istoric: „Nu sunt asteptari de la Romania, care e un fel de democratie electorala. Este pur si simplu o problema de elite. E vorba de ce s-a intamplat in ’89-’90. A ramas fix aceeasi nomenclatura comunista, acea linie a doua a Securitatii. Rusii se simt foarte bine aici, nu-i deranjeaza nimeni”

Profesorul universitar Armand Gosu a facut, intr-un interviu acordat aktual24.ro in urma cu cateva luni, o analiza foarte profunda a situatiei in care se afla Romania, explicand ca problemele pleaca de la cel mai inalt nivel al statului roman. Considerat de multi drept cel mai important specialist in spatiul ex-sovietic din Romania, fost corespondend BBC la Moscova si cu doctorat sustinut la Universitatea Lomonosov, istoricul a observat ca exista o anumita apropiere intre mentalitatile elitelor care conduc Rusia si Romania, pentru ca si originile lor sunt comune: fosta nomenclatura si serviciile secrete comuniste.

Analiza lui Armand Gosu e devastatoare: „Drama pe care o traieste Romania, care pierde nu stiu cate milioane de locuitori pe deceniu, nu se intampla la altii. Despre Romania nimeni nu spune nimic la Bruxelles. Pentru ca nici nu sunt asteptari la Romania sa exceleze, sa performeze in domeniul democratic. E un fel de democratie care… Mai degraba electorala. Manipulam electoratul, mergem la vot… «Cati se prezinta?» «30% voteaza!» «Sa fie primit!»“.

Istoricul spune ca, din cauza actualelor elite politice, Romania e pe cale sa rateze o sansa unica: „Sa stiti ca e o problema de atmosfera in tara, mai degraba, decat de o lege propriu-zisa. E o mediocritate cenusie instalata in Romania care nu da voie in aproape niciun domeniu sa se intample ceva cu adevarat important. Ori, in conditiile astea, vom asista in continuare doar la scaderea nivelului in mai toate domeniile. Multa lume pleaca. Ma uit unde sunt studentii mei. Cei mai multi sunt plecati, aia buni, mai ales, care as fi vrut sa ramana, sa intre in administratie, in cercetare. Aia pleaca. Dar, sigur, noi ne bucuram, avem bani de la Bruxelles, vin miliarde, acesti bani sunt directionati catre niste buzunare… Din pacate, Romania rateaza cea mai buna perioada din istoria ei. Niciodata n-ai mai avut 30 de ani de pace, de prosperitate. Sa ai securitatea garantata, sa ai prosperitatea garantata si tu sa bati pasul pe loc!
Vezi ca sunt o gramada de sanse pe care le are Romania, ca tara, si nu le utilizeaza! (…) Eu, cel putin, n-am nicio ambitie politica, n-am absolut nimic. Atat aveam, o ambitie profesionala sa vad lucrurile miscandu-se in directia corecta si tara mea – ca de-asta am ramas in Romania, ca as fi putut de 30 de ani sa raman pe afara – s-o vad cum creste, cum se implineste, cu utilizeaza la maxim acest extraordinar context. Repet, de la aparitia Romaniei ca stat si pana astazi au trecut 170 de ani. In acesti 170 de ani nu a existat o perioada atat de buna, atat de fecunda cum este asta. Si sa o ratezi in felul asta… Evident, nu toata perioada a fost ratata. Pana la un moment dat am avut niste jaloane, am urmarit indeplinirea lor. Romania a crescut, a intrat acolo… Si acum vezi ca nu mai avem niciun obiectiv, ca nu poti sa modernizezi tara… Dupa aproape 20 de ani de Uniunea Europeana, cu banii care au venit, sa nu reusesti sa faci nici macar autostrazi, sa faci o centura a Bucurestiului… E, va spun, este halucinant! Sa n-ai niste trenuri curate, sa n-ai aeroporturi cum trebuie…“.

Punctul de plecare al situatiei actuale trebuie cautat in 1989-1990, atunci cand, la fel ca in Rusia, activistii de partid si securistii au ramas la putere, spune Armand Gosu: „Este pur si simplu o problema de elite. E vorba de ce s-a intamplat in ’89-’90. Pur si simplu, in Romania a ramas fix aceeasi elita, aceeasi nomenclatura comunista, acea linie a doua, a treia a Securitatii, oameni limitati, capacitate de intelegere redusa. Sigur ca aveau niste contacte afara, sigur ca in misiunile lor de spionaj mai vazusera Parisul si Londra, stiau mai bine cum arata decat restul… Dar ei fiind limitati intelectual, cultural, au venit cu un model de dezvoltare care e ce vedeti dumneavoastra acum. Uitati-va pe geam, uitati-va in oras, cam asta e! Altceva n-am putut. Si cred ca Romania nici nu va putea altceva pana ce nu va avea loc o schimbare veritabila. Cum va avea loc aceasta schimbare de elita, daca va avea loc… Daca vom asista doar la inlocuirea parintilor cu copiii care… Unii dintre ei, uite, mai sunt niste cazuri, fac studii prin America, pe la universitati… Aduc ceva nou acesti copii? Eu am vazut cum functioneaza lucrurile astea in Rusia. Sa stiti ca sunt guvernatori in Rusia, unii tineri de 30-40 de ani, cu studii in Occident, cu doctorate pe la Oxford sau la Paris. Sa nu va inchipuiti ca aia e o tara de trogloditi. (…) Vorbesc engleza mai frumos decat britanici nativi. Dar asta nu-i ajuta. Ei sunt instrumente importante, esentiale chiar, in mana regimului autoritar al lui Putin. Asa si la noi. Bine, sigur, nu e Rusia, dar e limitata capacitatea lor de a genera modernizare pentru statul roman. Sunt invatati sa fure, sa se acopere unul pe altul, si in felul asta Romania rateaza… Nu va fi nicio problema ca pleaca populatia de aici, ca o sa vina din alte parti. N-o sa ramana Romania goala, un desert“.

Inclusiv felul in care a fost indepartata populatia Romaniei de decizia reala se… citește continuarea AICI

o analiză de Matei Udrea, aktual24.ro, 22 aprilie 2024

Devino membru MDM