[cmsms_row data_padding_bottom=”50″ data_padding_top=”0″ data_overlay_opacity=”50″ data_color_overlay=”#000000″ data_bg_parallax_ratio=”0.5″ data_bg_size=”cover” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_position=”top center” data_bg_color=”#ffffff” data_color=”default” data_padding_right=”3″ data_padding_left=”3″ data_width=”boxed”][cmsms_column data_width=”1/1″][cmsms_text animation_delay=”0″]
Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei organizează vineri, 12 martie 2021, la ora 19:00, o nouă dezbatere pe tema: „Capcanele bugetului României. Cum afectează Moldova?” Dezbaterea va fi transmisă live pe pagina de Facebook a asociatiei.
INVITAȚI: Mihai Dimian – Universitatea „Ștefan cel Mare”, Suceava; Gabriel Mursa – Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iași; Andrei Ștefan Neștian – Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, Iași; Sorin N. Curcă – Institutul de Economie Mondială, București
Moderatori: Dorin Dobrincu și Mihai Chiper
La începutul fiecărui an guvernul român propune un buget al statului. Deputații și senatorii discută pe marginea lui, propun amendamente, care sunt aprobate sau respinse. În cele din urmă aleșii votează. Și astfel avem o lege, poate cea mai importantă din an.
Pe baza acestei legi se decide cum se vor cheltui banii publici, care sunt prioritățile statului, cât se duce în consum și pentru cine, dacă se fac investiții, de ce tip și unde.
Dezbaterea de vineri va încerca să răspundă la câteva întrebări firești pentru orice contribuabil interesat de perspectivele de dezvoltare ale localității, județului, regiunii în care locuiește:
Cum este alcătuit bugetul României? Cât de transparent este acest proces? Cât de clar este produsul final? Poate fi el citit de un om obișnuit sau trebuie să fii funcționar la Ministerul Finanțelor pentru a-l pricepe?
Cum se alocă banii din bugetul național? Care sunt criteriile care stau la baza construirii bugetului?
Există bani pentru dezvoltare sau este vorba de o mască pentru clientela politică? Comunitățile care nu au reprezentare efectivă în guvern sau în coaliția de guvernare primesc bani pentru nevoile lor reale, mai ales pentru cele care privesc dezvoltarea?
De-a lungul anilor s-a discutat îndelung pe marginea faptului că Moldova este dezavantajată la capitolul investiții susținute din bani guvernamentali. Nu erau bani pentru autostrăzi, exceptând sume anemice pentru studii de fezabilitate, nu erau alocări pentru modernizarea căilor ferate, pentru vreun pod important, pentru vreo sală polivalentă, pentru vreun stadion într-un mare oraș din regiune etc.
Cum se prezintă lucrurile în bugetul pe 2021? Primește Moldova banii necesari pentru dezvoltare sau rămâne doar cu promisiuni reambalate an de an?
[/cmsms_text][/cmsms_column][/cmsms_row]