Harta corupților din Moldova

Cazul Dumitru Buzatu, ex-președintele pesedist al Consiliului Județean Vaslui, prins de DNA cu 1,25 milioane lei șpagă ridică un pic vălul asupra modului în care autoritățile câștigă o pâine foarte albă. Dar oferă și o explicație a subdezvoltării regiunii Moldovei, a lucrărilor proaste și investițiilor inutile.

Pentru că Buzatu este doar ultimul, cel puțin până în acest moment, dintr-un lung șir de politicieni moldoveni anchetați sau condamnați. Interesul marii majorități al politicienilor din Moldova, ce provin din varii partide, este aproape exclusiv să nu îi supere pe șefii de la București, pentru ca, la rândul lor, respectivii șefi să îi lase să „domnească” în teritoriu. Dezvoltarea regiunii Moldovei, a vreunui județ sau a unei localități sunt printre ultimele griji ale autorităților locale. Dealtfel, și Dumitru Buzatu a fost exclus din PSD, împreună cu soția și restul familiei, pentru că „a adus prejudicii imaginii partidului”, conform spuselor șefului PSD, Marcel Ciolacu. Faptul că a fost prins cu șpaga în portbagaj nu e așa important ca imaginea partidului, evident.

Lista care urmează, ce conține numele politicienilor din Moldova care au avut probleme cu legea, nu mai necesită explicații vizavi de interesul factorului politic vizavi de subdezvoltarea și subfinanțarea regiunii Moldovei.

Senatori

Sorin LazărPSDIașiCondamnat la 6 luni închisoare, conflict de interese
Șerban MihăilescuPSDBotoșaniTrimis în judecată, primire foloase necuvenite
Ionel AgrigoroaiePPDDIașiTrimis în judecată, fals și înșelăciune
Ilie NițăALDESuceavaTrimis în judecată, evaziune, fals, faptele s-au prescris

Deputați

Dănuț SauleaPRMGalațiÎnchisoare cu suspendare, trafic de influență
Aurel NechitaPSDGalațiGăsit incompatibil de instanța supremă
Anghel StanciuPSDIașiÎnchisoare cu suspendare, conflict de interese
Dragoș IftimiePDLVasluiÎnchisoare, evaziune fiscală, spălare de bani
Florin PâslaruPSDGalațiCondamnat cu suspendare, conflict de interese
Petru MovilăPDLIașiAnchetat de DNA pentru luare de mită, trafic de influență
Luminița IordachePSDIașiCondamnare cu suspendare, conflict de interese
Neculai RebenciucPNLBotoșaniTrimis în judecată, conflict de interese
Stelică Iacob StrugaruPDLBotoșaniTrimis în judecată, conflict de interese
Verginel GireadăPNLBotoșaniCondamnat cu suspendare, abuz în serviciu
Grigore CrăciunescuPNLIașiCondamnat cu suspendare, conflict de interese
Relu FenechiuPNLIașiCondamnat cu executare în dosarul „Transformatorul”
Dorinel UrsărescuPNLNeamțUrmărit penal, afaceri cu motorină
Mihai BanuPSDBacăuCondamnat cu suspendare, trafic de influență,luare de mită
Viorel HrebenciucPSDBacăuCondamnat definitiv, abuz în serviciu
Constantin AdăscălițeiPSDIașiSub control judiciar, operațiuni financiare incompatibile cu funcția
Neculai RățoiPSDIașiTrimis in judecată, abuz în serviciu
Dan BordeianuPNL PSDVasluiDosar PÎCCJ privind alimentare cu apă comune Vaslui
Ioan MunteanuPSDNeamțCondamnat, trafic de influență, proces închis prescriere fapte
Mihail BoldeaPDLGalațiCondamnat în prima instanță cu executare, grup infracțional organizat
Lucian CiubotaruPNLBacăuCondamnat cu suspendare, trafic de influență

Președinți de consilii județene

Constantin ConțacPSDBotoșaniCondamnare cu executare, spălare de bani, fals în declarații
Marian OprișanPSDVranceaTrimis în judecată, corupție, abuz în serviciu, fals și uz de fals
Florin ȚurcanuPNLBotoșaniCondamnat cu executare, fals și uz de fals
Dumitru BuzatuPSDVasluiAnchetat de DNA, flagrant luare de mită
Costel AlexePNLIașiTrimis în judecată, dosarul „Tabla”
Ionel ArsenePSDNeamțCondamnat cu executare, fals și uz de fals
Cristian AdomnițeiPNLIașiTrimis în judecată, dosarul „Albumul”
Silviu Cristinel Crețu (vicepreședinte)PNLSuceavaReținut de DNA, flagrant luare de mită

Prefecți și subprefecți

Emanoil BocăneanuprefectGalațiCondamnat cu executare, fals, abuz în serviciu
Alexandru SimionoviciprefectBotoșaniCondamnat cu executare, fals și uz de fals
Radu PrisacaruprefectIașiCondamnat cu executare, luare de mită
Sergiu MariansubprefectVasluiCondamnat cu executare, abuz în serviciu, luare de mită
Aurica LuchiniucsubprefectGalațiCondamnare cu executare, constituire grup infracțional organizat

Primari

Dumitru SechelariuPSDBacăuTrimis în judecată, cumpărare de influență
Romeo StavarachePNLBacăuTrimis în judecată, tentativă de abuz în serviciu
Gheorghe ȘtefanPDLPiatra NeamțTrimis în judecată, abuz în serviciu
Decebal Bacinschi FocșaniTrimis în judecată, abuz în serviciu
Gheorghe NichitaPSDIașiCondamnat cu executare
Mihai ChiricaPNLIașiTrimis în judecată în multiple dosare

Tabelul cu primari conține doar municipii reședință de județ, dar în orașele mici și comunele din județele Moldovei există încă aproximativ 50 de primari, 30 de consilieri locali și 10 viceprimari condamnați sau cu procese pe rol.

Dacă la acest tablou mai adăugăm faptul că 23 de miniștri din diverse guverne au fost condamnați de-a lungul anilor, adică un executiv întreg, practic, este la pușcărie, ne putem face o imagine de nivelul și întinderea corupției din țară și din regiunea Moldovei.

Trebuie să ținem cont de faptul că din 2019, de când Liviu Dragnea a început subordonarea justiției, acțiuni de genul celei care a dus la arestarea lui Dumitru Buzatu au fost absolut accidentale și foarte rare. În schimb are loc o amnistie mascată, numărul celor care au scăpat de pușcărie pe baza prevederii privind prescrierea faptelor se apropie de 4000 doar în ultimii doi ani. (Cătălin Moraru, redactor șef Monitorul de Botoșani)

Un politician penal la fiecare 100.000 de locuitori

Distribuția geografică a politicienilor din Moldova condamnați sau cercetați penal

Documentarea (preliminară) realizată mai sus de Cătălin Moraru arată că, la nivelul celor 8 județe din Moldova se consemnează 43 de politicieni care au avut sau/și au probleme cu legea. Politicienii inventariați sunt grupați, de la nivel național – parlamentari (senatori și deputați) aleși în aceste județe – la nivel județean (președinți de consilii județene și/sau prefecți/subprefecți) și local (primari de municipii-reședință de județ).

Mai mult de jumătate din acești politicieni ajunși în contradicție cu legea sunt actuali și/sau foști deputați și senatori (24 de parlamentari), grosul acestora fiind deputați (24). Urmează președinții de consilii județene (8), primarii (6) și prefecții/subprefecții (doar 5).

Din harta de mai sus reiese faptul că județul Iași pare a fi „campion” în acest domeniu, cu aproape o treime din total (13 politicieni). „Podiumul”, nedorit într-un asemenea context, este completat de județele Botoșani (7) și Galați (6), în vreme ce, la polul opus, județele Suceava și Vrancea au avut, fiecare, doar câte doi demnitari anchetați și/sau condamnați.

În graficul de mai jos am redat situația atât la nivel județean, cât și pe ansamblul Moldovei, pentru fiecare categorie de demnitari.

Remarcăm, pe de altă parte, faptul că deputații sunt singurul tip de politicieni cu asemenea probleme care au, și la nivel județean, un număr mai mare de unul-doi demnitari. Astfel, Iașii își păstrează ponderea de o treime din total (7 din 21 deputați), fiind urmați de Galați (cu 4) și de Bacău și Botoșani (cu câte 3). La categoriile președinți de consilii județene, prefecți și/sau primari, există și câte doi astfel de demnitari, doar printre senatori consemnând numai câte unul (din Iași, Botoșani și Suceava). Adăugăm și faptul că județul Iași are „tipologia” completă, cu cel puțin câte un asemenea politician pentru fiecare tip analizat (așa cum se observă în harta de mai sus).  

După recensământul din 2011 (ultimul desfășurat înaintea ultimelor alegeri legisaltive și/sau lcale, în anul 2020), Moldova avea aproape 4,2 milioane de locuitori. Datele de mai sus arată că ar reveni un politician certat cu legea la fiecare 100.000 de locuitori. Dacă raportăm ponderea acestor politicieni la procentul populației fiecărui județ moldav, rezultă faptul că, fie coeficientul de distribuție spațială va fi mai mare decât 1 (media Moldovei), fie mai mic.

În reprezentarea cartografică de mai jos, am evidențiat distribuția politicienilor intrați în conflict cu legea, pe baza coeficientului menționat. Se observă, din nou, că județele cu coeficienți supraunitari sunt cele de pe „podium”: Botoșani, Iași și Galați, în vreme ce toate celelalte au o subreprezentare a acestor demnitari. 

Aparent, județele estice ale Moldovei par a avea o „densitate” a politicienilor anchetați și/sau condamnați, cu excepția Vasluiului. Totuși, este posibil ca harta să reflecte o realitate „inversă”: județele cu mai mulți asemenea politicieni au avut capacitatea de a-i face cunoscuți și de a-i deferi Justiției.

Ca o concluzie, provizorie, județele Botoșani și Iași, respectiv Galați, reprezintă un adevărat Arhipelag Corupcão al Moldovei. (Ionel Boamfă, specialist în Geografie istorică și politică, lect.dr. la Facultatea de Geografie și Geologie a Universității „Al.I.Cuza” din Iași)

Devino membru MDM