de Dorin Dobrincu
După cum știm prea bine, la sfârșit de an oamenii fac bilanțuri. Unii spun public ce și cum au făcut, alții țin pentru ei și împlinirile, și eșecurile, eventual creionează planuri pentru viitor. În ultima zi din an, mai toți încearcă să transmită gânduri bune.
Mihai Chirica, primarul Iașului, a ținut să respecte tradiția. În după amiaza zilei de 31 decembrie 2021, când oamenii se pregăteau de trecerea simbolică dintre ani, dl Chirica și-a luat răgazul de a face un bilanț al activității sale pe anul care tocmai stătea să se încheie. Și a pus darea de seamă pe propria pagină de Facebook.
Euforic, primarul a amintit câteva străzi și linii de tramvai modernizate sau în curs de modernizare, achiziția unor tramvaie noi și consolidarea câtorva monumente. Știm prea bine, dl Chirica este un mare iubitor de trecut pomădat.
Promisiunile sunt însă cu mult mai numeroase în compoziția primarului. Străzi fără număr vor fi modernizate, vor fi realizate stații de îmbarcare și închiriere pentru biciclete, vom avea biciclete și triciclete mecanice sau electrice, zone de agrement, oaze de verdeață în cartiere (deși deocamdată PUZ-urile permit celor aflați în grațiile primarului să construiască oriunde, orice, oricum), grădinițe, campusuri, centre educative, săli de sport (inclusiv o sală polivalentă amintită la fiecare bilanț). Aeroportul va fi modernizat, deși contribuția primarului este inexistentă. Autorul raportului declară că își dorește creșterea calității vieții, pentru ca oamenii și afacerile să vină și să rămână la Iași.
În mod cert, pentru toate acestea, primarul merită o statuie. Una pe care și-o poate inaugura oriunde în Iași, poate în compania damelor negre și a bacilor de strânsură.
Ambițios fără egal, dl Chirica vrea să dea „startul tuturor reformelor”. Pentru că stă bine cu dialectica, primarul le trage un perdaf reformatorilor. Scriitorul de ocazie nu spune explicit pe cine avea în vedere, deși putem bănui.
Omul nostru vrea consolidarea instituțiilor statului, pe care le respectă pentru că așa ar fi fost educat. Nu e întâmplător că vrea să pună educația pe primul loc. Probabil să și integreze totul în „România educată”, un proiect al altui închipuit contemporan. Știm că dl Chirica este și un iubitor al cărții, dovadă că în fotografiile oficiale, realizate în biroul de primar, vedem niște volume frumos legate și așezate simetric pe câteva rafturi. Un fel de forme fără conținut.
Un vizionar cum Iașul nu a mai avut vreodată, Mihai Chirica este preocupat zi și noapte de misiunea pe care spune că i-au încredințat-o ieșenii, așa că vrea să dea orașului o direcție. Mulțumit de sine, primarul spune că a avut un an (2021) foarte bun. Acesta a fost însă umbrit de existența unor „oameni răi”, ba chiar „diabolici”. Sunt luați la rând jurnaliștii care nu doar că nu îi lustruiesc statuia mărețului primar, ci s-au gândit că pot scrie liber despre derapajele publice ale acestuia, despre afacerile necurate, despre problemele cu justiția.
Mihai Chirica se declară suprins că „unii intelectuali” sunt critici față de domnia sa. Hotărât lucru, locatarul din Palatul Roznovanu îi apreciază doar pe cei care îl ridică în slăvi, care îi atacă adversarii, care îi șantajează pe criticii săi.
Pentru un om crescut în umbra lui Simirad și Nichita, obișnuit cu tovărășiile toxice și viața dublă, s-ar putea ca punerea în lumină a modului în care (sub)administrează orașul și a comportamentului său public să fie greu de suportat. Însă o comunitate urbană modernă, chiar și una de la marginea Uniunii Europene, este esențial să-și tragă edilul de mânecă. Și să-i reamintească mereu că menirea sa este să servească binele comun, nu să-și demonizeze concetățenii incomozi.