Comunicat de presă: Moldova vrea dezvoltare într-o Românie europeană, fără extremism

Asociațiile proautostradă și prodezvoltare din Moldova – „Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei”, „Împreună pentru A8” și „Reset” – au organizat azi, la Iași, cu prilejul împlinirii a 163 de ani de la înfăptuirea Unirii Principatelor Române, un protest în care au tras, din nou, un semnal de alarmă legat de dezinteresul administrației de la București față de problemele Moldovei, de lipsa investițiilor în regiune, cerând totodată politici teritoriale corecte care să ducă la diminuarea decalajelor de dezvoltare dintre Moldova şi restul României.

Manifestarea civică a fost, în același timp, un prilej de a reafirma că societatea civilă din regiunea Moldovei este împotriva populismului şi derapajelor extremiste care nu fac decât să mențină Moldova în subdezvoltare, să adâncească migrația și să alunge investitorii. De altfel, pe unul din bannerele afișat de manifestanți scria „Moldova spune NU extremismului”.

Câteva dintre ideile susținute de reprezentanții societății civile prezenți la miting:

„Subdezvoltarea Moldovei nu e un dat istoric. Mutarea tuturor instituţiilor politice şi administrative la Bucureşti, absenţa unui nivel regional de gestiune teritorială şi subfinanţarea cronică a regiunii reprezintă principalele cauze ale situaţiei economice actuale”.

„Lipsa infrastructurii mari, care gâtuie de decenii economia Moldovei, are drept cauză dezinteresul și incompetența politicilor centraliste care repartizează banii și prioritizează proiectele de investiții după o logică fără legătură cu dezvoltarea pe termen lung a unei regiuni esențiale strategic”.

„Vrem descentralizare şi regionalizare pentru a fi şi noi responsabili de bunăstarea noastră. Vrem ca politicienii din Moldova să conlucreze pentru binele regional şi să nu stea în genunchi în faţa şefilor de partid. Vrem infrastructură modernă – autostrăzi, căi ferate rapide etc. – care să ne unească efectiv cu celelalte regiuni ale ţării”.

„Credem că este timpul ca marile regiuni ale României să capete voce politică şi putere administrativă pentru a relansa dezvoltarea ţării, ţinută pe loc de hipercentralismul ineficient, paralizant şi antinaţional.”

Iași, 24 ianuarie 2022

Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei

Împreună pentru A8

Reset

Devino membru MDM