rfi.ro: Impactul fondurilor UE: Nord-Vestul și-a crescut avansul față de Moldova. Și aceasta este o problemă

Ultima ediție din acest an a emisiunii Decriptaj a fost, de fapt, o punte către anul viitor, când ne vom ocupa mai îndeaproape de banii europeni. Mai precis, de impactul fondurilor europene asupra vieții oamenilor. RFI România este parte a unui proiect în care Freedom House România a pus bazele unui consorțiu de entități media din întreaga țară pentru a examina modul în care politica de coeziune a UE afectează viața cetățenilor.

foto: Facebook / Comisia Europeană în România

Unul dintre pilonii acestui proiect va fi un studiu sociologic, realizat de Kult Market Research, în care va fi comparat impactul fondurilor europene în două regiuni, Nord-Vest și Nord-Est – una dintre cele mai bogate și una dintre cele mai sărace ale României.

Invitat în emisiunea Decriptaj, directorul general al Kult Market Research, Alexandru Zodieru, a prezentat, în avanpremieră, câteva date care ar trebui deja să ne dea de gândit.

”Potrivit datelor de la Institutul Național de Statistică, observăm că în perioada 2013-2020, avem o creștere a PIB pe cap de locuitor în Nord-Vest de la 5671 de euro la 9470, în 2019. În schimb, Regiunea Nord-Est a ajuns la un maxim de 5811 euro abia în 2019, adică atât cât Nord-Vestul avea la începutul perioadei studiate. În 2013, a plecat de la 3799 de euro”, a spus Alexandru Zodieru.

Așadar, în perioada 2013-2020, ambele regiuni s-au dezvoltat, și aceasta inclusiv datorită fondurilor europene.

Dar există o problemă. Și încă, una mare

După cum am putut afla, Regiunea Nord-Vest, și așa mai bogată, a crescut cu 70%, cea de Nord-Est, cu doar 50%. Ceea ce ne arată că, de fapt, distanța dintre Nord-Vest și Nord-Est a crescut în acești ani, în loc să se reducă.

Dacă în 2013, în termeni de PIB/locuitor, Moldova era în urma vestului țării cu circa 1.800 de euro, acum este cu 3.600.

Ar fi prematur să ne pronunțăm acum asupra cauzelor, deși unele explicații, legate de infrastructură dar și de prestația administrațiilor locale par a fi la îndemână. Vom afla însă mai multe, pe parcursul anului viitor, cu ajutorul colegilor din presa locală și regională.

Acum însă putem să ne gândim la riscurile politice care decurg de aici. Cetățenii din Nord-Est au toate motivele să se simtă frustrați când văd că vestul țării o ia tot mai mult înainte.

Unii își vor îndrepta nemulțumirile către administratorii locali – și aici vom vedea în ce măsură banii au fost cheltuiți pentru proiecte cu impact sau doar pentru satisfacerea unor interese sau orgolii înguste.

Dar o astfel de nemulțumire la nivel public poate fi, de asemenea, un combustibil pentru populiștii cu discurs antieuropean, care va încerca să transforme fondurile de coeziune din oportunitate în problemă: ”iată, din cauza Europei rămâneți în urma Transilvaniei”, ”sunteți abandonați”… și așa mai departe.

Poate că ar fi prea mult spus că guvernanții centrali și locali stau pe o bombă, din acest punct de vedere. Dar a neglija această problemă chiar că ar putea deschide drumul către o catastrofă.

de Ovidiu Nahoi, RFI România, 20 decembrie 2021

Toate Eurocronicile lui Ovidiu Nahoi: http://www.rfi.ro/tag/eurocronica

Devino membru MDM