[cmsms_row data_width=”boxed” data_padding_left=”3″ data_padding_right=”3″ data_color=”default” data_bg_color=”#ffffff” data_bg_position=”top center” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_size=”cover” data_bg_parallax_ratio=”0.5″ data_color_overlay=”#000000″ data_overlay_opacity=”50″ data_padding_top=”0″ data_padding_bottom=”50″][cmsms_column data_width=”1/1″][cmsms_text animation_delay=”0″]
de Mihai Chiper
Aflăm că datoriile lăsate de ex-primarul Gabriela Firea în București se ridică la 4 miliarde de lei. Peste 800 de milioane de euro! Numai Termoenergetica are pe ultimii doi ani 600 de milioane de lei (150 de milioane de euro). Oamenii nu au apă caldă pe acolo. Au aplaudat înfocați la iepurași de Paște și acum strigă după ajutor. Noul primar, Nicușor Dan, are o idee: se duce țintă la Guvern să discute cu premierul Orban. Un licăr de speranță la orizont: Bucureștiul va fi salvat! De unde? Probabil de la buget! Care buget? Ăla național.
Asta e o soluție pur centralistă.
A sărit Guvernul când băcăuanii nu aveau nici măcar apă rece?
A sărit Guvernul când, în 2017, toți gălățenii au rămas fără apă caldă?
A salvat Guvernul vreo regie termică falimentară din Vaslui, când oamenii au înghețat pe acolo?
Nu, fiecare a fost lăsat să se descurce.
Zeci de municipii/ orașe au fost și sunt în aceeași situație. De ce doar bucureștenii trebuie salvați?
Datoriile și investițiile în sistemul de apă caldă și căldură trebuie plătite de bucureșteni. Așa e normal. Nu credeți? De ce trebuie să plătească Vasluiul, prin bugetul național, datoria la apă caldă din Pantelimon ? Pentru că bucureștenilor le-a plăcut circul și au ales o catastrofă de primar?
Soluția e simplă: obligațiuni municipale vândute și apoi răscumpărate din impozitele de la București. Să se numească „birurile iepurașilor” sau „obligațiunile Jerusalema”.
Apa caldă din București nu e o problemă națională să fie discutată la Guvern. În țară sunt mai multe milioane de cetățeni aflați în situații mai grave decât cei din Capitală. Sunt unii care n-au avut parte de apă caldă în viața lor. Acolo e problema cu adevărat. Cei din Capitală, nu încape discuție, își permit, doar sunt cei mai cei: au cele mai mare venituri, cele mai mari salarii, cel mai mare PIB. Cu ce suntem noi de vină că nu știu să-și drămuiască banii?
Asta e o față e centralismului: cine împarte parte-și face.
(sursa foto: pexels.com)
[/cmsms_text][/cmsms_column][/cmsms_row]