de Dorin Dobrincu
Din când în când, pe scena publică apare câte un personaj care crede despre sine că va salva România. Eventual îi spun alții că poate face asta. Ultimul sosit în acest club al salvatorilor închipuiți este Călin Georgescu. Un cetățean legat de partidul AUR, dar care pentru siguranță și-a constituit și o asociație, Pământul Strămoșesc, sursa de inspirație fiind revista oficială a Legiunii Arhanghelul Mihail în primii ani de existență.
Cetățeanul Georgescu a fost pe 31 ianuarie la o emisiune la Antena 3. De pe poziția de președinte de onoare al partidului amintit, propus, nevalidat încă de un congres. În plus, propus în varii ocazii ca premier, ba chiar, mai recent, văzut și ca viitor candidat la președinția României.
Ce remarci la acest domn? Figura severă, privirea în zare, rostirea rară. Dar, mai ales, ideile puține și proaste, șabloanele și citatele din câțiva autori mai mult sau mai puțin cunoscuți. Toate acestea îți atrag atenția dacă îl urmărești pe dl Georgescu preț de un sfert de ceas, jumătate de oră cu îngăduință.
După o primă sesiune de discuții, rulează un videoclip în care dl Georgescu se află în mijlocul unui mic lac sau al unui râu, cu zăpadă abundentă pe margini. Frigul nu îl afectează pe salvator, aflat în apă până la gât, acesta rostind câteva vorbe menite a-i inspira pe privitori/ascultători. La final, se scufundă și înoată hotărât spre cameră. Impresionant.
Deși spune că trebuie să privim în viitor, dl Georgescu revine mereu la trecut. Pare îndrăgostit de istorie. Știe câteva date, câteva fapte, câteva nume. Și îi plac în mod special eroii. Mai demult i-a amintit pe Corneliu Zelea Codreanu și Ion Antonescu. În emisiunea de aseară, întrebat expres, a confirmat că, în opinia sa, primul este un erou. De ce? Nu a fost prea clar în exprimare, dar era ceva legat de moralitate. I s-a reamintit că Mișcarea Legionară a comis crime politice, inclusiv în perioada Codreanu.
Invitatul a lăsat să se înțeleagă că nu prea știm clar despre ce este vorba, că manualele reprezintă o problemă. Și o spunea ca și cum el ar fi profesor de istorie. De reținut că, mai înainte, afirmase că ar trebui să-i lăsăm pe istorici să-și facă treaba. Concetățeanul nostru pare să nu știe că destui istorici și-au făcut treaba și și-o fac în continuare, că istoria chiar e ceva serios și complicat.
Întrebat despre Holocaust, dacă a fost o temă importantă sau minoră, C.G. a evitat un răspuns clar. A preferat să se ascundă în spatele victimelor comunismului, care ar fi fost în număr de 60 de milioane în România (sic!). Pare să știe ceva despre o discuție în jurul crimelor comunismului, dar cu totul aproximativ, fără context. Rigoarea e ceva străin pentru el.
Asemenea altor propovăduitori ai apocalipsei naționale și chiar internaționale, aspirantul la funcții de prima linie în statul român crede că suntem sub asaltul „Imperiului globalist”. Se poate înțelege orice prin asta.
În cazul în care ar ajunge în fruntea statului, invitatul Antenei 3 este convins că prin decizia sa România și românii își vor recăpăta demnitatea, că jaful va înceta, că ultimul amărât va deveni prosper. Multe ghilimele ar fi necesare aici, fiind vorba nu doar de ideile, ci și de formulările oratorului.
Nu încape îndoială că dl Georgescu crede despre sine că poate salva România, că are soluții pentru țară. Pare-se că nu sunt puțini cei care cred în propaganda construită în jurul personajului. Pentru alții, însă, omul este pur și simplu mediocru, un ins cu o aparență de solemnitate, care vântură idei periculoase în spațiul public. Mesianismul politic nu a făcut niciodată casă bună cu democrația liberală.
articol apărut în republica.ro, 1 februarie 2022