Recent a apărut o carte fundamentală la editura Polirom: „Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României”. Volum coordonat de: Alexandru L. Cohal , Dorin Dobrincu , George Țurcănașu. Am discutat principalele teme ale acestui studiu cu trei dintre cei care au contribuit esențial la apariția lui: Mihai Chiper – istoric, cercetător Institutul de Istorie „A. D. Xenopol”, Alexandru L. Cohal – lingvist, cercetător la Institutul de Filologie Română „A. Philippide”, Dorin Dobrincu – istoric, cercetător Institutul de Istorie „A. D. Xenopol”.
Vasile Ernu: Sunteți reprezentanții asociației „Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei”. De unde vine această inițiativă și care este menirea ei? Ce vreți, de fapt, voi?
Dorin Dobrincu: Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei s-a lansat în ianuarie 2019, cu membri fondatori din toate cele opt județe ale regiunii. Unii au fost activi în anii anteriori în mișcarea pro-autostradă, au scris pe teme de geografie sau istorie regională, au analizat situația migrației din regiune înspre țările Europei Occidentale, au fost implicați în proiecte media regionale. Toate acestea au implicat un mare consum de resurse personale, de la timp și energie la banii proprii. Am făcut toate acestea din convingere, din considerentul că, în condiții de abandonare din partea centrului și a structurilor politice subordonate, Moldova are nevoie de o voce articulată care să-i pună și să-i susțină problemele pe agenda națională și, pe cât posibil, chiar europeană.
Citeşte întreaga ştire: Interviu: Ce vor moldovenii? Despre regionalizarea României și practici de bună guvernare. „Modelul ultracentralist de la București a ținut județele Moldovei în subdezvoltare”
interviu realizat de Vasile Ernu, apărut în Libertatea, 18 martie 2024, credit foto: emil O/shutterstock, via Libertatea