de Dorin Dobrincu
Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași a ieșit de sub umbra lui Tudorel Toader, un rector pe care o majoritate nu l-a mai vrut în fruntea instituției pentru încă un mandat. În urma turului II al alegerilor pentru funcția de rector, desfășurat de-a lungul zilei de 18 martie 2024, Liviu Maha a obținut 487 de voturi (68%), iar Tudorel Toader 233 (32%). Este o veste excelentă pentru UAIC, pentru Iași și pentru Moldova.
Există date rezonabile că printr-o mobilizare precum cea care a dus la rezultatele amintite mai sus, T.T. nu ar fi ajuns rector în 2016 și/sau nu ar fi fost reales în 2020. Însă aceasta este istorie, sunt detalii utile pentru reconstituirea a ceea ce a fost.
Cred că este nimerit să subliniez importanța existenței celui de-al doilea tur în alegeri. Fără acest tur, Liviu Maha oricum ieșea rector, de vreme ce în urmă cu o săptămână ieșise pe primul loc, însă cu doar aproximativ un sfert din numărul total de voturi. Prin existența turului II, noul rector are o legitimitate de necontestat. Chiar dacă Tudorel Toader ar fi ieșit pe prima poziție în turul I, dar fără să aibă 51% din voturile exprimate, el putea fi bătut de către cel clasat pe locul al doilea. Mobilizarea mare a universitarilor ieșeni, dorința lor de schimbare, cum am văzut și ieri, și acum o săptămână, ducea la acest deznodământ.
Este aici o lecție majoră – dacă mai era nevoie – pentru sistemul electoral din România. Mă refer la alegerile locale. Acolo avem de aproape un deceniu alegerea primarilor într-un singur tur. Un ins ce ia 25% din voturile exprimate, care pot reprezenta doar 10% sau 15% din voturile celor care au dreptul de a se prezenta la urne, ajunge edil. Asta pentru că legea este strâmbă, făcută pentru ca partidele de tip clanic, care domină administrația într-un mod sicilian, să-și prezerve puterea, să nu aibă emoții. Asta ar fi vrut și Tudorel T. pentru feuda pe care începuse să o construiască la UAIC, numai că nu i-a ieșit. La Primăria Iași ori la alte primării va fi dificil de eliminat monopolul politic jucând după reguli care avantajează găștile actuale. Fără reguli și corectitudine, fără instituții care să vegheze la respectarea regulilor, democrația va avea mereu vânătăi pe față.
articolul a apărut și în Podul.ro