LIBERTATEA Interviu: Ce vor moldovenii? (II)„Dezvoltarea se oprește acolo unde se opresc autostrăzile. Autostrada Unirii, dintre Iași și Târgu Mureș, este șansa Moldovei, conexiunea ei directă cu Vestul”

Recent a apărut o carte fundamentală la editura Polirom: „Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României”. Volum coordonat de: Alexandru L. Cohal, Dorin Dobrincu, George Țurcănașu. În a doua parte a interviului, am continuat discuția cu trei dintre autorii care au contribuit esențial la apariția lui: Mihai Chiper – istoric, cercetător la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol”, Alexandru L. Cohal – lingvist, cercetător la Institutul de Filologie Română „A. Philippide”, Dorin Dobrincu – istoric, cercetător la Institutul de Istorie „A. D. Xenopol”.

Vasile Ernu: Un amic care se ocupă de problemele acestea administrativ economice îmi explica cu ceva timp în urmă că Clujul şi cumva tot Ardealul e faţă de sud-estul ţării ca un soi de pâlnie. Undeva dinspre vest spre noi curge fluxul de capital şi acolo se înfundă, se îngustează totul, mai ales din cauza infrastructurii şi a administrației şi nimic nu mai curge în josul ţării. Cu alte cuvinte: în ce măsură aceste elemente precum infrastructura şi administrația contribuie la blocarea dezvoltării României? 

Dorin Dobrincu: Motoarele economiei europene sunt – de foarte multă vreme – în țările din partea vestică și centrală a continentului. De acolo vine mare parte din capitaluri și inovații, dar și din produsele consumate în Est, inclusiv în România, tot acolo sunt cele mai importante piețe de desfacere pentru produsele estice, inclusiv românești. Este o realitate cunoscută, acceptată deja de mulți, bazată pe date diverse, inclusiv statistice. E important să înțelegem contextul în care funcționăm, pentru a putea găsi cele mai bune soluții pentru propria noastră dezvoltare, pentru bunăstarea societății noastre.
Citeşte întreaga ştire: Interviu: Ce vor moldovenii? „Dezvoltarea se oprește acolo unde se opresc autostrăzile. Autostrada Unirii, dintre Iași și Târgu Mureș, este șansa Moldovei, conexiunea ei directă cu Vestul”

interviu realizat de Vasile Ernu, apărut în Libertatea, 19 martie 2024, credit foto: Agerpres, via Libertatea

Devino membru MDM