Apel public către președintele PNL: Retrageți sprijinul politic acordat inculpaților penal Chirica și Alexe

Domnului Nicolae-Ionel Ciucă, Președinte PNL

AȚI TRATAT CU DISPREȚ ȘI DESCONSIDERARE CETĂȚENII IAȘULUI

Domnule președinte,

Recent ați efectuat o vizită la Iași, ocazie cu care ați afirmat, în cadrul unei conferințe de presă, că „problemele primarului şi preşedintelui CJ Iaşi ajunse în instanţă nu afectează imaginea partidului.

Cu aceeași ocazie, v-ați afirmat sprijinul electoral pentru Costel Alexe, viitor candidat PNL pentru președinția Consiliului Județean Iași, și pentru Mihai Chirica, viitor candidat PNL pentru poziția de primar al municipiului Iași.

Actualul președinte al CJ Iași, Costel Alexe, este inculpat penal în două dosare de corupție – dintre care unul trimis deja spre judecare. Actualul primar al municipiului Iași, Mihai Chirica, este inculpat penal în patru dosare de corupție – dintre care unul trimis deja în judecată.

Se poate lesne înțelege din poziția dvs. publică cum că hoția și corupția au devenit virtuți ale partidului pe care îl conduceți, fapte care nu pătează imaginea, minore, de nebăgat în seamă, fapt divers.

Domnule președinte,

Poziția dumneavoastră publică de sprijinire a candidaturilor celor două personaje penale denotă următoarele:

  • Partidul Național Liberal nu se mai așază pe nici o valoare morală, cum ar fi cinstea sau onestitatea. Ar fi cazul să introduceți acest lucru și în statutul partidului, ca votanții să fie lipsiți de dubiu – PNL nu face nici o distincție între oamenii cinstiți și hoți. Ba chiar susține, sprijină și validează pe aceștia din urmă.
  • Cetățenii orașului și județului Iași au fost tratați cu dispreț și desconsiderarene-ați trântit în față, fără nici o ezitare, dorința fermă ca cele două personaje penale să ne conducă încă patru ani. Al doilea oraș al țării nu merită, din partea PNL, decât candidaturile unor dubioși certați cu legea? Atât oferă PNL Capitalei Moldovei?

Cu o lege electorală justă, care să țină cont de reprezentativitatea celui ales, cu două tururi de scrutin, favoriții dvs. locali nu ar fi ajuns în poziții de conducere. Mihai Chirica ar fi fost istorie – mocirloasă și repede de uitat –  încă de acum patru ani.

Gestul dvs. cinic și disprețuitor se bazează pe convingerea că primarul va câstiga cu un infim număr de voturi, așa cum permite această lege electorală infirmă. 36.000 de buletine i-au fost suficiente lui Mihai Chirica acum patru ani – 11% din totalul cetățenilor cu drept de vot din Iași, reprezentativitate de cartier.

Domnule președinte,

Facem apel la un gest de minimă decență.

Solicităm public retragerea sprijinului politic acordat celor doi inculpați penal, personaje de nefastă notorietate națională, care au dezonorat Capitala Moldovei. Este și un apel la rațiune – nu dorim ca în scurtă vreme să avem iarăși alegeri locale pe motiv de vacantare a posturilor.

Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei

15 februarie 2024

Devino membru MDM