Austostrada A8 între promisiunile oficiale și scepticismul asociațiilor civice

de Dorin Dobrincu

Reprezentanții asociațiilor Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, Împreună pentru A8 și Moldova vrea Autostradă au avut ieri, 10 februarie 2023, la sediul Consiliului Județean Iași, o întâlnire cu Ionel Scrioșteanu, secretar de stat în Ministerul Transporturilor. Discuțiile au privit autostrăzile Moldovei, în particular A8, cu accent pe sectorul din județul Iași și podul de la Ungheni.

Cum s-a întâmplat și în cazul altor întâlniri organizate de Ministerul Transporturilor și CNAIR la București, de Prefectura județului Iași sau de Consiliul Județean Iași, am acceptat să participăm la această reuniune pentru a afla detalii despre stadiul proiectului, pentru a cere lămuriri, pentru a menține presiunea asupra autorităților. Nu dăm un cec în alb nimănui, ne ținem de obiectivele noastre.

Deși asociațiile civice și-au exprimat apăsat scepticismul în legătură cu ritmul în care avansează proiectul, dar și cu finanțarea, secretarul de stat a ținut să precizeze că A8 se va face, indiferent de schimbările politice. În curând se vor împlini două decenii de când se discută public despre această autostradă. Cum să nu-ți exprimi scepticismul?

Pentru că am observat de-a lungul anilor că proiectele Moldovei rămân din senin fără bani, reprezentantul MT a precizat că resursele financiare nu sunt o problemă, că România stă mult mai bine acum, că e pe creștere. Era un optimism retoric necontagios. Nu s-a prins de noi.

I-am spus secretarului de stat – cum am făcut și în discuții cu alți oficiali – că noi suntem neîncrezători, că am văzut la lucru partidele, știm că asigurările de la București se devalorizează repede câng ajung în „provincie”. Am făcut trimitere inclusiv la chestiunea recentă cu spitalele care urmează să se construiască din PNRR, unde discriminarea Moldovei a fost vizibilă. Acestea sunt observații nu prea plăcute urechilor oficiale, dar trebuie să le spunem iar și iar.

Devino membru MDM