COMUNICAT DE PRESĂ. Societatea civilă cere un acord cu clasa politică pentru redactarea Codului Electoral al României

[cmsms_row data_padding_bottom=”50″ data_padding_top=”0″ data_overlay_opacity=”50″ data_color_overlay=”#000000″ data_bg_parallax_ratio=”0.5″ data_bg_size=”cover” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_position=”top center” data_bg_color=”#ffffff” data_color=”default” data_padding_right=”3″ data_padding_left=”3″ data_width=”boxed”][cmsms_column data_width=”1/1″][cmsms_text animation_delay=”0″]

1 februarie 2021

Acum e momentul! Societatea civilă cere un acord cu clasa politică pentru redactarea Codului Electoral al României.

Grupul de inițiativă Coaliția Cod Electoral Acum (CCEA) anunță depunerea în parlament și transmiterea către partidele politice parlamentare, precum și către Autoritatea Electorală Permanentă a unui document de poziție cu propuneri referitoare la adoptarea de către legislativ a unui Cod Electoral unificat și coerent. Propunerile au la bază observarea tuturor formelor de scrutin electoral în România și la nivel internațional, o cercetare a legislației electorale din alte țări, dinamica și amploarea migrației românești în afara granițelor și standarde sau recomandări internaționale, precum cele ale Comisiei de la Veneția sau ODIHR.

Propunem noului parlament să fie deschis dialogului civil, prin intermediul viitoarei comisii de cod electoral. Dialogul civil este un proces democratic firesc de formare a opiniei publice. Inițiativa noastră este pe verticală. Propunerea pleacă dinspre societatea civilă spre structurile politice parlamentare ale statului, din respect pentru statul de drept și democrația funcțională. Ne dorim ca noul cod electoral să fie promulgat la timp. Avem mai puțin de 3 ani la dispoziție. Anul 2024 este unul aglomerat pentru România, întrucât vor avea loc toate tipurile de alegeri. Vrem ca electoratul să fie pregătit și să voteze în cunoștință de cauză, iar politicienii să accepte că votul pe care îl primesc îi responsabilizează,  a declarat Mircea Kivu, secretarul CCEA.

Anterior, membrii grupului CCEA au trimis un document apel privind necesitatea Codului Electoral, adresat tuturor partidelor parlamentare, șefilor celor două camere ale parlamentului și președintelui României, iar ulterior s-au întâlnit cu doamna Anca Dragu, Președinta Senatului și câțiva deputați.

Modul de lucru al grupului CCEA este online, oriunde s-ar afla, echipa fiind formată din români care locuiesc în mai multe zone ale țării și geografii ale lumii.

Textul integral al documentului de poziție este publicat pe pagina web a Coaliției –  https://codelectoralacum.ro/document-de-pozitie-cod-electoral-acum/

Contact: Mircea Kivu, comunicare@codelectoralacum.ro,

Despre Coaliția Cod Electoral Acum!

Coaliția Cod Electoral Acum! este o platformă a societății civile, formată din reprezentanți ai mai multor ONG-uri, din experți și observatori electorali, precum și politologi preocupați de existența unui cod electoral unificat. Viziunea Coaliției este existența în România a unui Cod Electoral sincron cu prevederile Comisiei de la Veneția și ale altor organisme internaționale, având obiect de activitate democrația și respectarea drepturilor omului.

Este dezirabil, Noul Cod Electoral să includă reguli omogene de organizare și desfășurare a tuturor scrutinelor din România, să reflecte realitățile societății informaționale a secolului XXI în alegeri pentru diverse funcții și pentru referendumuri. Coaliția consideră că prin legiferarea unor reguli clar definite, va fi asigurată predictibilitatea și transparența procesului electoral. Codul Electoral unificat va înlocui legile electorale eterogene, în vigoare, specifice fiecărui tip de alegeri.

Obiectivul Coaliției Cod Electoral Acum este valorificarea dreptului cetățenesc de participare în viața democratică a României, pentru un cod electoral coerent. Acest drept este conferit de democrația participativă, complementară democrației reprezentative și este prevăzut în Tratatul privind Uniunea Europeană.

Mai multe informații, pe www.codelectoralacum.ro

[/cmsms_text][/cmsms_column][/cmsms_row]

Devino membru MDM