contributors.ro: Deriva PNL: cabotini, saltimbanci și lăutari

[cmsms_row data_padding_bottom=”50″ data_padding_top=”0″ data_overlay_opacity=”50″ data_color_overlay=”#000000″ data_bg_parallax_ratio=”0.5″ data_bg_size=”cover” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_position=”top center” data_bg_color=”#ffffff” data_color=”default” data_padding_right=”3″ data_padding_left=”3″ data_width=”boxed”][cmsms_column data_width=”1/1″][cmsms_text animation_delay=”0″]

de Dorin Dobrincu

Competiția pentru alegerile interne din Partidul Național Liberal este în plină desfășurare, la vedere și neobișnuit de dură. Miza este conducerea partidului în următorii patru ani. În pregătirea congresului din septembrie a.c., în organizațiile locale și în filialele județene au avut loc alegeri pentru desemnarea membrilor și președinților de birouri. Mi-a atras atenția ceea ce s-a întâmplat recent la Iași, din motive care țin și de situația locală, dar și ca urmare a interesului arătat de principalii concurenți la nivelul central al formațiunii.

Un alexe cu final cunoscut

Alegerile din filiala județeană Iași a Partidului Național Liberal au avut loc sâmbătă, 3 iulie 2021. A existat un singur candidat pentru funcția de președinte al filialei, deputatul Alexandru Muraru, uns cu puțin timp în urmă interimar de cei din centrala modroganiană, în acord cu cei din organizația județeană. După cele văzute de-a lungul anilor, nu cred că e cazul să ne facem iluzii cu noua conducere a filialei Iași a PNL, instalată în urma unei minunate regii. Nu degeaba operațiunea a avut loc la Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, cu maestru de ceremonii, cu muzică, cu intrări spectaculoase, cu doamne și domni aleși pe sprânceană.

În timpul ceremoniei, domnul Muraru i-a mulțumit la scenă deschisă domnului Costel Alexe pentru ceea ce a făcut în ultimii patru ani în fruntea filialei județene. Nu a existat nicio delimitare de corupția care dă pe dinafară din sediul de partid sau din diferite instituții ocupate politic, nicio distanțare de fenechismul rezidual. Nimic. Doar sublinierea continuității perfecte cu trecutul. Și promisiunea unui viitor măreț, bazat pe credința nestrămutată în minunile politice.

Am auzit din gura aceluiași meteorit al politichiei ieșene o laudă continuă la adresa guvernului PNL. În mod explicit și repetitiv, a fost invocat executivul lui Florin Cîțu, semnalizare pentru orientarea noului șef de la Iași. Pentru cabinetul condus anterior de Ludovic Orban nu a mai fost loc.

De pe scenă s-a insistat asupra ploii financiare care se va abate asupra Moldovei. Și în urma căreia vor răsări și înflori spitale, inclusiv cel regional, autostrăzi, centuri ocolitoare, drumuri, căi ferate, aeroport, clădiri cu rol cultural ș.a.m.d. Mai sunt și alții, în alte partide, care pretind că ei fac toate acestea. După cum sunt și din cei care ne livrau și ei, cu ani în urmă, fluvii de promisiuni. Angajamente mieroase am tot auzit, miracole politice încă nu am văzut. Când plouă cu gheața făgăduielilor, e sănătos să te ferești ori să-ți faci un scut tare.

Nu a lipsit avalanșa de promisiuni organizaționale: modernizarea partidului, deschiderea pentru elitele academice, economice, promovarea meritocratică, chemarea la dialog a mediului de afaceri, a societății civilie, servirea comunității etc. Sau cum se exprima domnul Alexe când vorbea în engleză: bam, bam, bam.

Alergând singur pe culoarul său, domnul Muraru și-a îndeplinit misiunea, a fost ales președinte al filialei ieșene cu o majoritate care ne amintește de alegerile din alte timpuri sau din alte spații. Și noul șef al filialei, și membrii organizației par să fi anticipat ofensiva conservatoare din partid. Bunăoară, în noul birou politic județean nu a fost aleasă nicio femeie. Doamnele care susțin necondiționat noua echipă, inclusiv pe președintele în funcție la nivel central, probabil au toate motivele să fie mulțumite.

E posibil ca unii dintre membrii de partid să știe că există servitute voluntară, după cum ne-a făcut atenți cândva un gânditor liberal. Memoria oamenilor e scurtă și selectivă. De aceea nici nu e de mirare că mulți combinatori de profesie reușesc să-și facă uitat propriul trecut, să confiște organizații politice și să-i determine pe cei din interior să accepte jugul.

Moldova – teren de luptă pentru taberele din PNL

La evenimentul de la Iași au fost prezenți Ludovic Orban și Florin Cîțu, vârfurile de lance (sau de săgeată) ale taberelor aflate în competiție la vârful PNL. De altfel, cei doi și părți din echipele lor au fost într-un turneu prin mai multe organizații de partid din Moldova. Ambii au fost invitați pe scena Naționalului ieșean.

Florin Cîțu s-a mirat că există o sală atât de frumoasă la Iași, precum cea în care peneliștii își țineau conferința. Nu pare a ști nimic despre Iași, nimic despre Moldova. Discursul premierului a fost scurt și nu a emoționat sala. Cu siguranță oratoria nu este punctul său forte. Am fost oarecum surprins că a avut replică atunci când rivalul său, Ludovic Orban, a intrat în sală într-un mod care părea aranjat, la mijlocul discursului și în aplauzele unei galerii de partid. De altfel, domnul Cîțu s-a concentrat pe subminarea autorității domnului Orban. Din dorința de a arăta că poate fi noul portdrapel al partidului, premierul s-a autoproclamat inamicul numărul unu al PSD. Cu atâția inamici închipuiți, se pare că pesediștii recâștigă procentele pierdute în anii anteriori. Noi vedem această realitate a procentelor electorale, nu știm dacă se vede și la vârful PNL.

Ludovic Orban a avut un discurs ceva mai lung. În primul rând, el i-a felicitat călduros pe Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași, și pe Mihai Chirica, primarul municipiului Iași, tocmai pentru că au câștigat aceste funcții la alegerile locale din toamna trecută. Primul nu a fost prezent în sală, în schimb cel de-al doilea a stat puțin, dar a dispărut tactic înainte ca domnul Orban să-și înceapă cuvântarea. Președintele PNL a spus că în sinea sa îi consideră nevinovați pe cei doi colegi și că așteaptă cu nerăbdare și cu încredere ca instanța să le facă dreptate. Luarea în brațe a celor doi lideri locali este o dovadă de complicitate morală a președintelui formațiunii, iar peste toate o palmă pentru ieșeni. Încă una.

Toată lumea știe despre problemele penale grave ale lui C. Alexe și M. Chirica, inclusiv că „autosuspendarea” lor din partid este de fațadă, o mutare previzibilă pe tabla de șah a partidului. În fapt, influența lor continuă să fie enormă la nivel județean și municipal, ei cumpărându-i la bucată pe mulți dintre membrii de partid, reducându-i la tăcere pe alții, în condițiile maimuțăririi democrației interne. Au ieșit în evidență aplauzele frenetice ale sălii chiar în timp ce L. Orban îi tămâia pe domnii Alexe și Chirica. Acest detaliu spune multe despre ce valori au internalizat membrii organizației și despre complicitățile lor extinse. Liberalismul pare ceva prea abstract pentru mulți. Interesele personale sunt ascunse în declarații gongorice și îi pot păcăli pe unii din public, dar nu pe toți.

Noul salvator al Moldovei

Ca orice politician de la centru care ajunge la nord de Milcov doar în campanie electorală, domnul Orban are cunoștințe precare și prejudecăți despre Moldova. Bunăoară, liderul penelist a spus abrupt, în fața peneliștilor ieșeni, că Moldova a fost timp de 30 de ani pe mâna PSD. Această teză arogantă, cu care moldovenii sunt mereu pocniți și de activiștii din diverse partide, dar și de comentatorii mai mult sau mai puțin anonimi de pe internet, este rostogolită fără încetare. Să vii la Iași și să te să te prezinți ca un Mesia în galben e o dovadă suplimentară a lipsei de măsură. În ceea ce-l privește pe domnul Orban, se prea poate ca domnia sa să se lupte cu cine își imaginează, inclusiv cu comunismul, chiar mai de demult.

Liderul PNL a mai spus în fața unei săli cu memoria anesteziată că a fost necesar să vină PNL la putere – trimitere la 2019 – pentru a inaugura primii kilometri de autostradă din regiune, pentru a da drumul proiectelor majore de infrastructură, amintind de autostrăzile A7 și A8, de Spitalul Regional de Urgență etc.

Reiau observația că discursul domnului Orban scoate la iveală o infatuare nelimitată în raport cu Moldova. Totodată, premisa de la care pleacă domnia sa este falsă din punct de vedere factual. Puțină aritmetică politică îl poate readuce cu picioarele pe pământ.

Îi reamintesc domnului Orban că PNL înglobează istoria de după 1989 a fostului partid cu același nume, dar și a PDL (fost PD, fost FSN). Toate aceste formațiuni politice au fost la putere – în coaliții cel mai adesea, inclusiv cu PSD – în 1996-2000 (PNL și PD cu CDR și UDMR), 2004-2007 (PNL cu PD și UDMR), 2007-2008 (PNL cu UDMR, susținute de PSD), 2008-2012 (PDL cu UDMR, un an și cu PSD), 2012-2014 (PNL în USL – poate își mai aduce aminte domnul Orban și de schimbarea gecii, galben contra roșu, cu Liviu Dragnea în plină campanie electorală), 2019-2021 (PNL, de jumătate de an în alianță cu USRPLUS și UDMR). Nu poți să preiei numai ceea ce-ți convine din propria istorie. Cunoștințe despre trecut au și alții, ba chiar mai riguroase și prezentate într-o manieră veridică. Dacă facem o simplă adunare, rezultă că formațiunile care stau la baza actualului PNL s-au aflat la putere 16 ani din 31. Așadar, e vorba de mai bine de jumătate din perioada care a trecut de la căderea comunismului în România. Brașoavele pot prinde în fața adepților care cred că adevărul este de plastilină, dar nu rezistă în fața prezentării faptelor.

Pentru că se afla în fața multor primari PNL (la Iași formațiunea are 51 dintr-un total de 98), domnul Orban a insistat că guvernul trebuie să le dea bani acestora pentru proiectele lor. Iar asta se poate face printr-un nou PNDL (Plan Național de Dezvoltare Locală). Pentru cine a uitat, exact acesta era discursul lui Dragnea în urmă cu doar câțiva ani. Este vorba de o mită electorală pentru primarii principalului partid aflat la putere, cu scuza că așa fac toți. Nu întâmplător aplauzele au fost prelungite; poate a contat și că un sfert din actualii primari ai PNL Iași au aterizat de la PSD, în timpul marii migrații alexiene din 2020.

Renunțarea la liberalism?

De la Iași, domnul Orban a plecat la Bacău, unde duminică a avut loc alegerea conducerii filialei județene a PNL. În discursul ținut în fața peneliștilor băcăuani, președintele partidului pare să fi renunțat la liberalism. Apelul exclusiv la valorile tradiționale și la etatism – care sunt de decenii invocate de PSD, anterior și de PRM, UNPR, recent și de AUR – nu mai lasă niciun dubiu asupra derivei doctrinare la vârful PNL.

Componenta naționalist-conservatoare pare să înghită liberalismul, atât cât a existat în mintea și practicile unora. Nici nu mai contează că președintele PNL s-a adresat în primul rând membrilor de partid. Pentru publicul cu valori liberale pare evident că domnul Orban e dispus să joace cartea populistă pentru a-și menține puterea în partid și în stat. Mai ales că știe că în spatele domnului Cîțu sunt alte facțiuni cu agendă și discurs identice, poate mai puternice și mai influente atât în interiorul partidului, cât și în afara acestuia.

Ceea ce vedem în PNL este o luptă pentru putere. Politica este despre putere, după cum bine știm. Însă mai importantă decât deținerea puterii este maniera în care o utilizezi. În folosul cui guvernezi? În beneficiul comunității ori pentru clicile de partid și/sau grupurile de interese nelegitime?

 

Dorin Dobrincu este istoric, cercetător la Institutul de Istorie „A.D. Xenopol” din Iași, Academia Română – Filiala Iași (din 1995). Domeniile principale de interes sunt istoria politică, socială și religioasă a României contemporane, editarea surselor istoriei contemporane și istoria regională. Redactor-șef al revistei „Archiva Moldaviae” (din 2009). A fost director general al Arhivelor Naționale ale României (2007-2012).
articol apărut în contributors.ro, 8 iulie 2021

[/cmsms_text][/cmsms_column][/cmsms_row]

Devino membru MDM