Europa Liberă România: „Cifre oficiale amețitoare”: 39 din 3.200 de primării au venituri peste cheltuieli

[cmsms_row data_padding_bottom=”50″ data_padding_top=”0″ data_overlay_opacity=”50″ data_color_overlay=”#000000″ data_bg_parallax_ratio=”0.5″ data_bg_size=”cover” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_position=”top center” data_bg_color=”#ffffff” data_color=”default” data_padding_right=”3″ data_padding_left=”3″ data_width=”boxed”][cmsms_column data_width=”1/1″][cmsms_text animation_delay=”0″]

Premierul Cîțu s-a întâlnit cu primarii de municipii cărora le-a făcut mai multe promisiuni: banii de la rectificare se stabilesc doar la Palatul Victoria, nu se face o reformă administrativă obligatorie, ci doar una voluntară, banii din PNRR vor veni în toamnă, iar bugetul PNDL se va dubla.

Premierul le-a promis edililor că rectificarea bugetară se va realiza la Palatul Victoria, nu la sediile de partid.

„Decizia și modul în care se alocă banii se va realiza la Guvern și nu se va face prin criterii politice”, a spus Florin Cîțu în fața primarilor.

Președintele Asociației Municipiilor din România (AMR), Emil Boc, este un puternic susținător al lui Florin Cîțu în cursa pentru șefia PNL și l-a invitat pe premier să vorbească în fața edililor.

În discursul său, primarul din Cluj a lăudat intervențiile premierului, mai ales în zona finanțării pentru autoritățile locale. La evenimentul organizat de AMR au fost invitați pe lângă premier, ministrul Dezvoltării și cel al Fondurilor Europene. Președintele PNL, Ludovic Orban, nu a fost invitat la evenimentul organizat de primarii de municipii.

Șeful Executivului a precizat că sunt 12 miliarde de lei după primele șase luni care vor intra la rectificarea bugetară. Afirmația sa a fost contrazisă de fostul ministru de Finanțe, Alexandru Nazare, care a sublinat că 7 din cele 12 miliarde de lei reprezintă fonduri europene. El a precizat că această sumă nu se poate spune că a fost economisită.

„În acest sens, este evident și o formă de respect față de primari să facem bine calculele, înainte să discutăm despre o sumă sau alta destinată programelor de investiții”, a fost poziția fostului ministru de Finanțe.

Ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, a susținut că bugetul PNDL se va dubla față de varianta bugetului, urmând să depășească 6 miliarde de lei.

În privința reformei administrative, premierul Cîțu are rezerve că aceasta se poate realiza rapid. În schimb, a agreat propunerea venită din partea AMR, care presupune că un municipiu se poate uni cu o comună din jur, dacă totul se desfășoară voluntar. Primarul comunei ar urma să devină viceprimarul municipiului, iar locuitorii comunei care se vor uni cu municipiul, vor avea taxele și impozitele înghețate pentru 4-5 ani.

„Este o soluție mult mai rapidă aceasta, reforma administrativă va trebui discutată în Coaliție. De fiecare dată când soluțiile vin voluntar sunt mai bune decât cele care vin de la politicieni”, a declarat Cîțu.

Simulare reformă administrativ-teritorială

Premierul a spus că s-a uitat pe bugetele mai multor primării și a remarcat că nivelul cheltuielilor este mai mare decât cel al încasărilor.

„Veniturile totale sunt mai mari decât cheltuielile de personal, vom regla acest lucru în perioada următoare”, a completat Florin Cîțu.

Ministrul Cseke a precizat că „cifrele oficiale sunt amețitoare” și doar 39 de unități administrativ teritoriale își acoperă cheltuielile din impozitele și taxele locale. El a precizat că datele se referă de încasările primăriilor, fără banii de la Guvern din cotele defalcate și pentru echilibrare bugetară.

„Am văzut în spațiul public folosit acest argument al minusului în ceea ce privește veniturile unei autorități locale față de cheltuieli. Am făcut această analiză pe mai multe simulări. În cazul în care ne uităm la venituri provenite numai din impozite și taxe locale versus cheltuieli de funcționare a autorității locale cu bunuri și servicii, să știți că dacă am folosi numai acest criteriu și am face din pix o reorganizare administrativ-teritorial ne-am trezi în loc de peste 3.000 de unități administrativ teritoriale cu 39. Acest argument nu e unul eficient. Criteriile care trebuie luate în vedere sunt mai mari, că ne ies niște cifre amețitoare. Am rămâne cu un Consiliu Județean, două municipii, patru orașe și 32 de comune în toată România. Îndemn să avem mai multe criterii”, a spus ministrul Dezvoltării după întâlnirea cu primarii de municipii.

mai mult, aici

articol de Cristian Andrei, apărut în romania.europalibera.org/, 12 iulie 2021

[/cmsms_text][/cmsms_column][/cmsms_row]

Devino membru MDM