Un interviu aranjat cu vechi dragnioți

de Dorin Dobrincu

          Alfred Simonis, unul dintre liderii PSD, președinte interimar al Camerei Deputaților și candidat pentru poziția de președinte al CJ Timiș, a fost aseară la Realitatea TV, în emisiunea unei mai vechi cunoștințe, Anca Alexandrescu. Dispunerea în platou este neobișnuită: invitatul șade pe un scaun, iar moderatoarea în picioare, pe o poziție voit dominantă, pentru a controla jocul.

Însă ceea ce am văzut aseară mi s-a părut a fi un interviu aranjat. Și nu e singurul. Multe întrebări i-au fost servite omului de pe scaun. Nu e o surpriză, de vreme ce și Simonis, și Alexandrescu au fost în gașca lui Liviu Dragnea, cărau genți și coafau imaginea șefului. A.S. a fost de altfel promovat de fostul președinte ale PSD, după cum a recunoscut cu o nedisimulată mândrie. După ce magistrul său a ieșit din scenă, tânărul pesedist s-a regăsit în aceeași barcă cu Marcel Ciolacu, devenit președinte al partidului.

Candidatul timișan a vrut să lase impresia că are o foarte bună relație cu Sorin Grindeanu, colegul său din aceeași organizație pesedistă, fost prim-ministru, în momentul de față titular la Ministerul Transporturilor (unde le face autostradă moldovenilor, după cum a spus în câteva rânduri șeful de partid). Nici vorbă de competiție. În general s-a străduit să arate că e un soldat disciplinat al partidului, că își știe locul și își așteaptă rândul. Începi mormoloc politic, te transformi în broscoi și apoi, dacă respecți regulile, poți chiar să ajungi crocodil politic, de Bega sau de Dâmbovița.

Mai multe întrebări au fost fie ocolite, fie duse într-o direcție obișnuită la cei care mint fără să clipească. Imperiul imobiliar al lui Simonis nu există. Ar trebui să-l credem pe cuvânt pe omul care spune că nu are decât o casă și un apartament luat cu programul „Prima Casă”. Ce să facă, săracul, dacă are o soție bogată, care vine dintr-o familie cu afaceri vechi, de decenii. Îi place să se îmbrace bine, îl invidiază chiar și politicienii occidentali, dar nu cheltuie nicidecum atât cât au spus ziarele. Răutăți, nimic altceva. În legătură cu studiile, după lungi ocoluri, a recunoscut indirect că a absolvit o bombă universitară care existase în Banat. Bombă, bombă, dar cu „profesori buni”.

La întrebarea privind cuatumul salariului său de parlamentar cu funcție, omul a evitat să răspundă. La serviciile secrete A. Simonis nu se pricepe, nu este „pasionat”, însă a lăsat să se înțeleagă că acestea nu pot fi controlate, de fapt nici nu ar trebui controlate. E ferm convins că nu toți parlamentarii ar trebui să știe ce se întâmplă pe acolo, chiar dacă SRI-ul și alte structuri secrete primesc resurse uriașe din bugetul public. Sunt liniștit, mai ales că teza rostogolită intens în cercurile puterii este că serviciile noastre, clădite pe solidele temelii ale Securității, sunt pline de inși competenți, de bună credință și patrioți. Oameni speciali.

Cultura politică de tip fesenist răzbătea din tot ceea ce rostea tânărul domn Simonis în studioul incredibilei doamne Alexandrescu. Cu asemenea personaje ajunse în poziții cheie în instituțiile politice sau în administrație, în vreme ce altele influențează opinia publică, avem motive serioase să fim îngrijorați.

Devino membru MDM