contributors.ro: Mihai Chirica în PNL – aranjamentele pentru capturarea Iașului

[cmsms_row data_padding_bottom=”50″ data_padding_top=”0″ data_overlay_opacity=”50″ data_color_overlay=”#000000″ data_bg_parallax_ratio=”0.5″ data_bg_size=”cover” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_position=”top center” data_bg_color=”#ffffff” data_color=”default” data_padding_right=”3″ data_padding_left=”3″ data_width=”boxed”][cmsms_column data_width=”2/3″][cmsms_text animation_delay=”0″]

Aducerea lui Chirica în PNL ilustrează perfect capturarea politică a Moldovei prin intermediul unor personaje compromise. E o predare la cheie a principalului oraș al regiunii. Nu încape îndoială că decizia a fost luată la centru, dar interesul de a face această mișcare se împarte între Iași (de unde cred că a pornit impulsul), București, Suceava și Ardeal. Vina nu poate fi aruncată doar în spatele centrului. E vorba și de clicile locale, politice și economice, în special imobiliare.

Lansarea lui Chirica în cursa pentru Primărie pe lista PNL este un cadou otrăvit pentru Iași. Este un compromis care nu se face, dar pe care totuși l-au făcut lideri politici din PNL sau legați de acest partid. Să începem cu Ludovic Orban, președintele partidului, a cărui putere se sprijină pe relația cu președinții organizațiilor județene. Costel Alexe – președintele PNL Iași – este într-o asemenea poziție și face tot ceea ce poate pentru a-și extinde și consolida puterea. Orban știa că va urma această mișcare, după cum a lăsat să se vadă în declarațiile făcute în fața presei la Iași, la 24 ianuarie a.c., în timpul eșuatei băi de mulțime.

Nu aș vrea să ocolesc nici rolul lui Klaus Iohannis în toată această chestiune. Chirica ne spune mereu că merge alături de Iohannis. Nu a existat nicio delimitare a președintelui de acest ins corupt și incompetent. Mai mult, președintele pare să îl garanteze pe primar. (…)

Ajung și la un potentat local, cu un PR agresiv, și pe persoană fizică, și plasat asupra teritoriului pe care îl controlează. Este vorba despre Gheorghe Flutur, principalul lider PNL din Moldova. Face și el parte din specia baronilor teritoriali. Este abil, este în cărți, domină într-un fel sau altul trei județe – Suceava, Botoșani și Iași – , cărora le influențează deciziile. Sunt tot mai vizibile înțelegerile politice făcute ca în codru, acolo unde gaterele nu se odihnesc niciodată, pe seama Iașului și a celorlalte județe amintite. Unii au făcut anticameră la ușa baronului de Suceava inclusiv pentru a-l aduce pe primarul Iașului în PNL. În cele din urmă, Flutur l-a luat pe Chirica într-o reuniune a câtorva primari peneliști din Modova, care maimuțăreau așa-numita Alianță….

Dorin Dobrincu, contributors.ro, 20.02.2020

[/cmsms_text][/cmsms_column][cmsms_column data_width=”1/3″][cmsms_button button_link=”http://www.contributors.ro/editorial/mihai-chirica-in-pnl-aranjamentele-pentru-capturarea-ia%c8%99ului/” button_target=”blank” button_text_align=”center” button_font_weight=”100″ button_font_style=”normal” button_border_style=”solid” animation_delay=”0″]contributors.ro[/cmsms_button][/cmsms_column][/cmsms_row][cmsms_row data_padding_bottom=”50″ data_padding_top=”0″ data_overlay_opacity=”50″ data_color_overlay=”#000000″ data_bg_parallax_ratio=”0.5″ data_bg_size=”cover” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_position=”top center” data_bg_color=”#ffffff” data_color=”default” data_padding_right=”3″ data_padding_left=”3″ data_width=”boxed”][cmsms_column data_width=”1/1″][/cmsms_column][/cmsms_row]

Devino membru MDM