[cmsms_row data_padding_bottom=”50″ data_padding_top=”0″ data_overlay_opacity=”50″ data_color_overlay=”#000000″ data_bg_parallax_ratio=”0.5″ data_bg_size=”cover” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_position=”top center” data_bg_color=”#ffffff” data_color=”default” data_padding_right=”3″ data_padding_left=”3″ data_width=”boxed”][cmsms_column data_width=”1/1″][cmsms_featured_block button_show=”true” button_title=”REPORTER GLOBAL” button_link=”https://reporterglobal.ro/romania-incotro-drama-copiilor-cu-parinti-plecati-la-munca-in-strainatate/” button_target=”blank” button_font_weight=”100″ button_font_style=”normal” button_border_style=”solid” animation_delay=”0″]
Profesorul Țurcănașu atrage atenția că 62.623 din cei 159.038 de copii cu părinți plecați la muncă în străinătate sunt din cele opt județe ale Moldovei, ceea ce încadrează zona într-un nedorit top negativ. Specialistul în geografie umană atrage atenția însă că statistica nu este acoperitoare decât pentru un anumit moment, pentru că sunt copii care au ieșit din sistemul de învățământ sau care nici măcar nu au intrat încă în malaxorul sistemului de învățământ. Specialistul spune că a făcut mici anchete printre studenții săi, care deși nu mai sunt acum copii, erau în urmă cu câțiva ani, și a constatat că între 17% și 20%, adică unu din cinci studenți, în urmă cu cinci, șase ani, a avut părinții plecați la muncă în străinătate. „Sunt aproape convins că această cifră e mai apropiată de realitate decât ce vedem în această statistică. Statistica aceasta este făcută pentru un moment dat. Or, din ‘90 încoace, unii au intrat în această categorie, alții au ieșit. Practic, avem o mulțime de astfel de momente și nu ar fi exclus ca numărul de copii care s-au maturizat în lipsa părinților să treacă mult de câteva sute de mii, dacă nu chiar peste un milion”, spune profesorul Țurcănașu.
Datele, spune specialistul în geografie umană și economică, reflectă o teritorializare asimetrică a datelor la nivelul județelor României. „Din cei 159.000 de copii, în Moldova sunt peste 62.000 de copii care se află în această situație. Asta înseamnă aproape 40%. Cele opt județe ale Moldovei, pentru că am adăugat celor șase din regiunea de nord-est și Galațiul, și Vrancea, reprezintă 20,7% din populația României, adică ceva mai mult de patru milioane de locuitori, o populație care se află în declin social. Raportând la populația școlară, reprezintă 22,7%, ceea ce face ca numărul procentual de copii din Moldova să fie aproape dublu față de cel al României. 6,36% din populația României se află în situația aceasta. Pe când, sunt județe în Moldova, precum Neamțul, Bacăul și Vasluiul care depășesc 12%. Ba, chiar primele 6 județe sunt toate din Regiunea de Nord-Est. Puțin mai jos în ierarhie, vin Galați, pe locul 11, cu 9,75%, și Vrancea cu vreo 7,25% înscriși în învățământul preuniversitar și care au părinții plecați la muncă în străinătate”, a explicat specialistul.
Dora Vulcan, Reporter Global, 14 martie 2019
[/cmsms_featured_block][/cmsms_column][/cmsms_row]