După 10 ani de presiuni civice, A7 a ajuns, în sfârșit, în Moldova. Pe când și A8?

Ministrul Transporturilor şi Infrastructurii, Sorin Grindeanu, a semnat marţi, 6 septembrie, la Focşani, contractul de execuţie pentru tronsoanele 1 şi 4 ale Autostrăzii Moldovei (A7) şi a anunţat că ţinta este aceea de a desemna, până la sfârşitul anului în curs, câştigătorii pentru toate cele 13 loturi ale autostrăzii, de la Ploieşti la Paşcani.

Tronsonul 1, Buzău – Vadu Paşii, are o lungime de 4,6 kilometri, contractul atribuit având o valoare de 689,28 milioane de lei fără TVA, iar Tronsonul 4 al autostrăzii A7, Mândreşti Munteni – Focşani Nord, are o lungime de 10,94 kilometri, contractul fiind atribuit la valoarea de 763,72 milioane de lei, fără TVA. Durata de execuţie a celor două tronsoane este de 20 de luni.

Momentul marchează, după circa zece ani de presiune publică a asociațiilor proautostradă („Moldova Vrea Autostradă”, „Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei” și „Împreună pentru A8), intrarea în execuție, pe teritoriul regiunii Moldovei, a primului segment – Buzău-Focşani – din autostrada A7 (Ploiești-Pașcani).

La semnarea contractului de execuție au fost prezenți, pe lângă oficialități guvernamentale, județene, locale, și membri ai asociațiilor menționate, care au vrut să transmită că începerea autostrăzii A7 în Moldova reprezintă o victorie de etapă importantă pentru mișcarea proautostradă, dar și că societatea civilă din regiune cere urgentarea demersurilor pentru realizarea autostrăzii A8, Ungheni-Iași-Tg. Mureș.

„Am ținut să fim prezenți acolo pentru a fixa cumva cei 10 ani de cand forțăm Bucureștiul, prin diverse acțiuni, mai diplomatice sau mai de forță, să facă ceva pentru noi și acum sunt primele semne ca autostrada intră în regiunea Moldovei.

Am vrut, în același timp, să semnalăm că A7 nu este panaceul, rezolvarea tuturor problemelor noastre ca moldoveni, cum ne-o vând politicienii, ci este o simplă legatură a Moldovei spre București, mai puțin importantă decât A8, care va lega Moldova noastră de Europa, prin Tg Mureș, adevarata magistrală a dezvoltării, cu extensie spre Chișinau și Odesa”, a scris Dan Radu, vicepreședintele asociației Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, într-un mesaj postat pe Facebook.

Mai multe declarații aparținând lui Dorin Dobrincu și Alexandru Cohal (Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei) și lui Ionel Apostol (Împreună pentru A8), în materialul video din linkul de mai jos:

https://www.facebook.com/100011801318325/videos/502283421871668/

Devino membru MDM