economedia.ro / START pentru aprobarea în Guvern a secțiunii de munte din Autostrada Unirii (A8): 6 miliarde de euro pentru loturile dintre Miercurea Nirajului și Leghin (159 km)

Ministerul Transporturilor a publicat Proiectul de Hotărâre de Guvern pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici ai secțiunii de munte de pe Autostrada Unirii (A8). Actul normativ prin care Executivul aprobă investiția de 6 miliarde de Euro este ultimul pas înainte de lansarea licitației pentru proiectare și execuție. Secțiunea de munte Miercurea Nirajului (jud. Mureș) – Leghin (jud. Neamț) are o lungime de 159 kilometri, un cost estimat de 32 miliarde lei (peste 6 miliarde de euro), iar termenul de execuție este de 54 de luni. Rămâne de văzut care va fi valoarea de licitație din SEAP și a ofertelor depuse având în vedere că prin Programul Transport Comisia Europeană finanțează proiectul la o valoare de 40 % din costul total, iar restul de la Bugetul de Stat.

Deși vorbim despre o Autostradă, Ministerul Transporturilor se referă în documentație la un „Drum Expres” (posibil texte luate copy-paste) și prezintă o estimare de peste 21.000 de angajați pe șantiere. citește MAI MULT

articol de Mădălina Podaru, apărut în economedia.ro, 1 noiembrie 2023

Devino membru MDM