epochtimes-romania.com / Grindeanu anunţă că s-a reluat proiectarea autostrăzii Braşov-Bacău. Va dura 2 ani / Reacţie dură dinspre societatea civilă

Ministrul PSD al Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunţat vineri, pe Facebook, că se reia proiectarea Autostrăzii-Braşov-Bacău. Proiectarea va dura, ATENTIE, doi ani!

„Se reia proiectarea Autostrăzii-Braşov-Bacău! CNAIR a transmis astăzi la ANAP (pentru validare) documentaţia de atribuire pentru reluarea licitaţiei necesară finalizării Studiului de Fezabilitate, pas esenţial pentru construcţia Autostrăzii Braşov-Bacău (A13).

Durata contractului de Proiectare a acestei autostrăzi este de 24 de luni.

După validarea documentaţiei va fi anunţată în SEAP valoarea contractului dar şi data limită pentru depunerea ofertelor.

Acest sector de autostradă face parte din infrastructura de mare viteză care asigură legătura dintre Moldova şi Transilvania pe traseul Braşov – Târgu Secuiesc – Oneşti – Bacău.

Proiectul este cuprins în strategia de finanţare în cadrul noului Program Transport 2021-2027″, scrie, pe Facebook, Sorin Grindeanu.

Reacţie dură dinspre societatea civilă: Grindeanu se laudă cu ceva ineficient

Contactat de Epoch Times, Alexandru Laurenţiu Cohal, reprezentat al asociaţiei Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei a subliniat că ministrul PSD se împăunează cu un proiect ineficient, practic un „canal de fugă în vremuri complicate, nicidecum o strategie de dezvoltare, de întărire a flancului estic al României. Asta în timp ce avem un război ameninţător la câţiva km de Suceava, de Botoşani şi de Iaşi.”

Redăm poziţia reprezentantului Asociaţiei Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei:

„A13 e o autostradă inutilă accesibilităţii vestului european, sursa majorităţii investiţiilor străine în România. Autostrada 13 nu permite legarea României şi a Europei de partea de nord a Moldovei. Aceasta are doar o importanţă interregională, nu şi continentală.

De ce A13 e ineficientă? Pentru că guvernul raportează în mod eronat vectorul Sud-Vest la reţeaua de autostrăzi din România (existente şi prezumabile), şi la fel de eronat şi faţă de reţeaua autostradală central-europeană.

Aceasta din urmă are un singur nod de trecere (devenit astfel obligatoriu!): Budapesta. Autostrada 8 este de fapt singura soluţie viabilă pentru creşterea accesibilităţii întregului teritoriu regional moldovenesc.

În condiţiile în care puterea de la Bucureşti nu a făcut absolut nimic în 30 de ani pentru legarea printr-o cale rutieră transcarpatică rapidă a Moldovei cu vestul ţării şi mai departe spre Centrul Europei, de la Iaşi Autostrada 13 se vede… continuarea, AICI 

Foto: Sorin Grindeanu, sursa Epoch Times Romania

articol de Loredana Diacu, apărut în epochtimes-romania.com, 17 martie 2023

Devino membru MDM