G4Media / Cum controlează autoritățile locale comunicarea cu presa: Primăria Iași are un departament de presă mai numeros decât orice redacție din oraș

Autoritățile locale au din ce în ce mai mult tendința de a controla discursul public prin filtrarea informațiilor distribuite presei și chiar excluderea ziariștilor incomozi din grupurile de comunicare de pe rețelele sociale care au ca scop chiar diseminarea informațiilor publice.

Facebook / Primaria Iasi

Toni Hrițac, redactor șef Ziarul de Iași, a relatat, în cadrul conferinței Sierra Quadrant „Presa locală, pilon esențial pentru o democrație autentică”, că aceste grupuri – formate în general pe WhatsApp, din comunicatori și ziariști – au devenit „principala sursă de transmitere a informației din partea autorităților”, care nu mai fac conferințe de presă, ci postează informațiile pe aceste grupuri.

„Şi atunci controlează cu totul discursul”, un lucru care nu ar trebui acceptat de ziariști, care trebuie să verifice informațiile și să poată pune întrebări autorităților.

Potrivit ziaristului, „primarul hotărăște cine este în grup şi cine nu” iar dacă nu-i convine materialul publicat de un ziarist „îl scoate din grup și atunci dă informații numai la ceilalți”.

Un alt aspect îngrijorător – Primăria Iași are un departament de presă „care este mai numeros decât orice redacție” din oraș, notează Toni Hrițac.

O altă practică curentă este aducerea, la conferințele de presă, de ziariști apropiați de instituțiile publice, care împiedică jurnaliștii independenți să pună întrebări. Toni Hrițac vorbește, dincolo de lipsa de etică a unor astfel de abordări, despre „o agresivitate”, „aproape o ameninţare” în comunicarea instituțiilor publice esențiale și a partidelor politice.

Și asta într-un mare oraș în care atât primarul, cât și președintele Consiliului Județean sunt trimiși în judecată. „Amândoi au un comportament, aş spune, agresiv față de presă” care pleacă de la „comunicarea unidirecțională, deci neglijarea, ignorarea presei și transmiterea mesajelor doar pe canalele proprii” formate pe WhatsApp sau Facebook, a subliniat Toni Hrițac.

Acesta a relatat inclusiv cazul unui ziarist de investigații din Iași, care a fost amenințat cu evacuarea din locuința pe care o avea închiriată de la Primărie. continuarea, AICI

articol de Florin Marinescu, apărut în G4Media, 2 iulie 2022

Devino membru MDM