G4Media.ro / DOCUMENT Raportul Departamentului de Stat al SUA privind drepturile omului în România în 2021: Corupție generalizată / Mecanisme corupte de finanțare a presei, politicienii controlează mare parte a presei / Atacuri și indimidări la adresa ziariștilor – cazurile Daniel Băluță și Emilia Șercan / Antisemitism în Parlament

Libertatea de exprimare și independența presei din România ocupă un loc central în Raportul pe 2021 al Departamentului de Stat al SUA privind drepturile omului în România. Raportul notează pentru anul trecut cazuri precum bătaia aplicată unor ziariști de mediu, procesele deschise de primarul Daniel Băluță ziarului Libertatea și amenințările din partea decanului Academiei de Poliție la adresa ziaristei Emilia Șercan.

Raportul Departamentului de Stat al SUA arată că în România ”practicile de corupție au rămas larg răspândite, în ciuda mai multor urmăriri penale de profil înalt. În cursul anului au existat numeroase rapoarte privind corupția guvernamentală, uneori în condiții de impunitate. Corupția și utilizarea abuzivă a fondurilor publice au fost larg răspândite”.

Problemele semnificative privind drepturile omului au inclus rapoarte credibile cu privire la cazuri de tratamente sau pedepse crude, inumane sau degradante din partea guvernului; corupție oficială gravă și generalizată; lipsa de investigare și de responsabilitate pentru violența bazată pe gen, inclusiv, dar fără a se limita la violența domestică și a partenerului intim și la violența sexuală; și abuzuri care vizează persoanele cu handicap instituționalizate.

În ceea ce privește anti-semitismul, Raportul arată că în cursul anului trecut doi parlamentari (senatorul AUR Sorin Lavric și deputatul PNL Daniel Gheorghe) au susținut în Parlament discursuri în cu tentă antisemită.

mai mult, aici

articol de Mihai Roman, apărut în G4Media.ro, 13 aprilie 2022

Devino membru MDM