G4Media.ro: Mesaj publicitar controversat al unei companii din Timișoara: ”Diversitatea înseamnă să lucrăm cu cele mai exotice persoane. Moldovenii, de exemplu” / Compania va da jos afișul

[cmsms_row data_padding_bottom=”50″ data_padding_top=”0″ data_overlay_opacity=”50″ data_color_overlay=”#000000″ data_bg_parallax_ratio=”0.5″ data_bg_size=”cover” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_position=”top center” data_bg_color=”#ffffff” data_color=”default” data_padding_right=”3″ data_padding_left=”3″ data_width=”boxed”][cmsms_column data_width=”1/1″][cmsms_text animation_delay=”0″]

Un panou publicitar al companiei Vitesco Technologies, amplasat în centrul Timișoarei, a provocat un val de mesaje pe rețelele de socializare Reddit și Facebook, după ce zeci de persoane s-au considerat insultate de mesajul folosit.

”Diversitatea înseamnă să lucrăm cu cele mai exotice persoane. Moldovenii, de exemplu” este sloganul care a intrigat mai multe persoane.

”Asta se întâmplă când laşi promovarea pe mâna unor oameni nepricepuți. Ajung să scrie unii pentru alții, ca să se amuze prietenii lor, în loc să pună pe primul loc obiectivul campaniei. Ca să nu mai zic despre decență şi cei 7 ani de-acasă. Sper să folosească situația asta ca să învețe o lecție de respect simplu”, a scris un internaut.

Sursa foto: Facebook

Alt utilizator de rețele sociale susține că interpretarea regională face referire la nivelul de trai. ”Eu intepretez exotic în sensul de tărâm bananier și cam asta e și subînțelesul reclamei. Un fel de Untermensch, ca să facem aluzie și la stăpânirea Vitescoului”. O altă persoană spune că tocmai scandalul creat arată că reclama și-a atins scopul. ”Deja e a 3-a oară când văd undeva imaginea asta. Dacă un panou de pe stradă a ajuns în online, s-a viralizat și a creat valva… Înseamnă că marketingul e genial”.

”În varianta originală veți regăsi <bavarians>”

Alina Bratu, manager de comunicare și branding în cadrul Vitesco, a explicat pe Reddit că reclama a fost inspirată dintr-o campanie folosită în Germania, de aceeași companie. ”Reclama asta face parte dintr-o serie de 7 variante diferite, care se bazează mult pe ideea de diversitate. În varianta originală veți regăsi “bavarians”, în cea postata în Timișoara am ales moldovenii, în cea din Iași oltenii/ardelenii, în cea din Sibiu bănățenii. Am ales să punctăm locațiile noastre din fiecare regiune și oamenii faini cu care lucrăm. Ideea de diversitate o veți regăsi și în celelalte panouri (print sau digital). Umorul e apanajul oamenilor inteligenți cu care lucrăm și vom lucra. Sunt moldoveancă și mândră de originea mea”, a explicat aceasta.

Ulterior, compania a anunțat că va retrage afișajul. ”Nu a fost intenția noastră de a insulta vreo naționalitate sau cultură. Scopul acestei reclame a fost de a arăta că diversitatea e importantă pentru noi și compania noastră beneficiază de aportul unei echipe globale. Regretăm dacă cineva s-a simțit ofensat. Afișul va fi dat jos în următoarele zile”, a anunțat compania.

Vitesco Technologies este o societate germană cu sediul în Regensburg, parte a grupului de firme Continental, până în 2019, când s-a numit Continental Powertrain. Compania are aproximativ 40 de mii de angajați.

articol apărut în G4Media.ro, 18 august 2021

[/cmsms_text][/cmsms_column][/cmsms_row]

Devino membru MDM