gsp.ro: Cum arată harta banilor publici în sportul românesc: un demers la cheremul politicienilor și un talmeș-balmeș între primării, consilii județene!

[cmsms_row data_padding_bottom=”50″ data_padding_top=”0″ data_overlay_opacity=”50″ data_color_overlay=”#000000″ data_bg_parallax_ratio=”0.5″ data_bg_size=”cover” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_position=”top center” data_bg_color=”#ffffff” data_color=”default” data_padding_right=”3″ data_padding_left=”3″ data_width=”boxed”][cmsms_column data_width=”1/1″][cmsms_text animation_delay=”0″]

Dependența sportului românesc de banii publici este extrem de ridicată, arată un studiu făcut la solicitarea Gazetei Sportului și documentat de BNS  

 • În 2019, Statul a cheltuit pentru sport aproape o jumătate de miliard de euro. Dar complet la întâmplare, fără nicio strategie coerentă
 • Sportul nu e o prioritate națională, ci un demers la cheremul politicienilor locali!
 • Finanțarea sportului din bani publici e un talmeș-balmeș între primării, consilii județene și ministere ce duce la situații absurde, la nedreptăți sau la excese nejustificate
 • Datele publicate azi de GSP developează o realitate evidentă: sportul nu este o prioritate pentru statul român! Iar efectele, în timp, asupra sănătății românilor sunt dureroase.
 • Toate concluziile, în ediția tipărită a Gazetei și pe GSP.ro pe parcursul zilei de azi.

Județul Constanța e cel mai mare magnet de bani publici în sport. În Ilfov se consumă de 4 ori mai mult decât în Iași. Iar Tulcea, Brăila și Giurgiu retrogradează

Dezvoltarea sportului în țară e la cheremul primarilor

Studiul realizat la solicitarea Gazetei și documentat de BNS merge în detaliu și evidențiază felul în care autoritățile locale au finanțat sportul. Harta, pe județe, aduce câteva concluzii șocante:

 • Iași, deși e al doilea județ al țării ca număr de locuitori, apare abia pe poziția a 28-a în topul celor au oferit cei mai mulți bani pentru sport. Covasna are o populație de peste 4 ori mai mică, dar a alocat aproape tot atâția bani cât județul Iași. În vreme ce Călărași, care are o treime din locuitorii Iașului, a oferit către sport cu 300.000 de euro mai mult!
 • Un alt mare județ care nu apare în top 10 alocări financiare pentru sport este Prahova. Are 800.000 de locuitori, dar a virat către sport mai puțin decât Mureș, care are cu peste 200.000 de oameni mai puțin.
 • Bacău este o altă deziluzie: e al 7-lea județ, ca populație, din România, dar nu dă aproape deloc atenție sportului. E abia pe locul 34 în privința finanțării, la egalitate cu Mehedinți, care are de peste două ori și jumătate mai puțini oameni.
 • În afara Ilfovului, județul care răstoarnă cel mai mult raportul dintre dimensiunea populației și banii băgați în sport este Vâlcea. E abia pe locul 26 ca populație, nici nu atinge 400.000 de locuitori, dar prinde top 10 buget pentru sport: peste 6 milioane de euro!

1. Sub 2 milioane de euro

2. Între 2 și 3 milioane de euro

3. Între 3 și 5 milioane de euro

4. Între 5 și 8 milioane de euro

5. Prioritate și pentru sport: peste 9 milioane de euro

Media per persoană: Ilfov e lider, Vâlcea și Harghita prind podiumul

Extrem de interesantă este analiza studiului din perspectiva alocării de resurse prin raportare la numărul locuitorilor din respectivul județ. Cu tot cu banii cheltuiți în sport de autoritatea centrală, adică ministerele, media națională se situează la 61-62 de lei de persoană. În schimb, media fiecărui județ e calculată exclusiv prin prisma banilor alocați de autoritățile locale.

Iar concluziile sunt surprinzătoare, pentru că sumele nu respectă, practic, nicio logică, nici măcar vreo tradiție sportivă a respectivului oraș/județ, ci arată mai degrabă că totul depinde de simpatia pentru sport a primarilor și a celor din consiliile locale.

 • La acest capitol, Ilfov domină autoritar întreaga țară. Depășește 100 de lei pentru fiecare locuitor pe care îl are. E al 25-lea județ ca populație, dar se clasează pe locul 3 în ierarhia banilor oferiți pentru sport: 10 milioane de euro. Comunele din jurul Bucureștiului sunt și printre cele mai bogate, datorită exploziei imobiliare.
 • Surprize sunt și pentru celelalte două locuri de pe podium. Vâlcea e pe locul 2, cu 74 lei! Municipiul Râmnicu Vâlcea e un oraș relativ mic, dar județul alocă peste 6 milioane de euro către sport. Pe locul 3 e Harghita: are doar 330.000 de locuitori, dar a dat sportului 5 milioane de euro!

Cifre incredibile despre finanțarea din bani publici: statul cheltuie 1 mil. € pe zi pentru sport. Dar îi cheltuie bine?

  TOP 10 județe cu cea mai bună medie lei/persoană

Moldova domină ierarhia rușinii

Estul și nord-estul țării, județe din Moldova, domină topul celor cu medii foarte scăzute de bani dați sportului raportat la numărul de locuitori. Podiumul este exclusiv cu județe din Moldova. Iar Iași și Bacău au 13, respectiv 14 lei pentru fiecare persoană, aproape de zece ori sub nivelul Ilfovului!

TOP 10 județe cu cea mai slabă medie lei/persoană

Important: Bucureștiul e, de fapt, numărul 1!

O situație aparte o reprezintă Bucureștiul. BNS, în studiul său, i-a calculat media luând în considerare doar cheltuielile Primăriei Capitalei, ceea ce ar însemna numai 24 de lei/persoană. Dar în afara celor aproape 11 milioane de euro de la autoritatea locală, Bucureștiul a primit în jur de 60-70 de milioane de euro și din partea ministerelor. Astfel că, având și acești bani alocați, media ar ajunge undeva la peste 160 de lei. Lider detașat pe țară!

Comedia de la orașe și sate

Finanțarea la nivel local developează situații tragicomice.

ULUITOR: MIOVENI, DE PESTE 13 ORI MAI MULT DECÂT TIMIȘOARA!

Mioveni, un oraș mic din județul Argeș, are un primar care a direcționat sume imense către sport. În 2019, raportarea indică un nivel fantastic, de 21,6 milioane de lei, ceea ce înseamnă aproape 4,6 milioane de euro!

Populația acestui oraș, conform recensământului din 2011, nu se ridică la mai mult de 32.000 de persoane. În schimb, municipiul Timișoara, care e reședință a județului Timiș, a alocat numai 340.000 de euro pentru sport. Adică are o populație de 10 ori mai mare, dar a alocat de 13 ori mai puțini bani!

INCREDIBIL: CHIAJNA, TRIPLU FAȚĂ DE IAȘI!

Comuna din România care a cheltuit cei mai mulți bani pentru sport este Chiajna. Nu mai puțin de 2,8 milioane de euro. Nivelul e unul cu care rivalizează foarte puține orașe mari și chiar și municipii.

Chiajna bate multe dintre orașele de forță ale țării, iar raportul față de Iași e unul realmente șocant: a oferit sportului de 3 ori mai mulți bani. Chiajna are 25.000 de locuitori, în vreme ce municipiul Iași sare de 375.000 de persoane! Primar al Chiajnei este Mircea Minea, care a câștigat 7 mandate consecutive și e în fruntea comunei de 25 de ani.

 Ce municipii bate Chiajna

5,4 milioane de euroe alocarea pentru sport a municipiului Buzău, care e pe primul loc, înaintea Constanței (4,75 milioane euro). Din calcul a fost exclus Bucureștiul

Comunele din Ilfov sparg norma

În privința comunelor sau a orașelor foarte mici, cele mai multe paradisuri financiare asigurate de autoritățile locale se regăsesc în Ilfov. În afara Chiajnei, există și alte comune sau orașe (cu populație între 20.000-25.000 de locuitori) care au avut parte de un buget consistent pentru sport.

Sume aiuritoare cheltuite de localităţile din Ilfov

Cristian + Cristian = 1 milion de euro!

Două comune cu nume identic, dar din județe diferite, au avut parte de sume imense alocate pentru sport, raportat la dimensiunea populației lor. Comuna Cristian, situată în miezul Sibiului și care are doar 3.700 de oameni, a cheltuit 490.000 de euro. Iar comuna Cristian din Brașov, amplasată în sud-estul județului, s-a ales cu o jumătate de milion de euro, pentru cei numai 4.500 de locuitori ai săi. 

Jucu e peste Botoșani, Băicoi peste Bistrița

Comuna Jucu, din județul Cluj, e și ea în topul alocărilor, nu mai puțin de 1,2 milioane de euro în 2019. Suma e una incredibilă având în vedere că așezarea are doar 4.200 de locuitori. Banii sunt peste cheltuielile municipiilor Botoșani (1,1 milioane euro), Hunedoara (960.000 euro) sau Reșița (640.000 euro). În Jucu s-a cheltuit cât în orașele Alexandria (800.000) și Giurgiu (255.000) împreună.

O altă localitate mică, orășelul Băicoi (doar 18.000 de locuitori), a primit în 2019 de la stat mai mult de o jumătate de milion de euro, nivel cu care se clasează, de exemplu, peste municipiul Bistrița, care a rulat doar 470.000 de euro deși atinge aproape 100.000 de locuitori. Municipiul Tulcea a avut doar 170.000 de euro pentru sport, jumătate din nivelul unor comune precum Recea, Blejoi, Cumpăna ori Voineasa.

Comune din România cu alocări importante, în afara celor din Ilfov

mai mult, aici 
de Dan Udrea, Gazeta Sporturilor, 22 martie 2021

[/cmsms_text][/cmsms_column][/cmsms_row]

Devino membru MDM