HotNews.ro / România înregistrează o pondere mult mai mare de public cu orientări populiste, comparativ cu statele europene (studiu)

România înregistrează o pondere mult mai mare de public cu orientări populiste, comparativ cu statele europene măsurate în cercetări sociologice, potrivit unui studiu despre creșterea populismului în România prezentat luni după amiază la Harvard University de Dan Sultănescu, director de cercetare în cadrul Centrului pentru promovarea Participării și Democrației (SNSPA).

De la populism la radicalismFoto: Dreamstime.com

Evenimentul a fost găzduit de fostul ministru al Finanțelor Ioana Petrescu, Senior fellow la Harvard și directorul Centrului de Leadership și Inovare din cadrul Facultății de Management (SNSPA).

Dan Sultănescu a prezentat metoda utilizată de CPD SNSPA pentru măsurarea atitudinilor populiste în randul publicului din România, precum și rezultatele mai multor sondaje de opinie (9 studii realizate de CPD în perioada 2019-2022). România înregistrează o pondere mult mai mare de public cu orientări populiste, comparativ cu statele europene măsurate în cercetări sociologice.

Conform studiilor CPD, orientările populiste ale publicului românesc au cunoscut o creștere în contextul în care pandemia a afectat – economic, social, cultural – categorii largi de public vulnerabil. Oamenii cu venituri mici, cu nivel scăzut de educație și cu slabă informare media sunt cei mai predispuși în a prelua acest tip de atitudine, fiind și direct loviți de efectele economice ale unor perioade complicate.

Cifrele sondajelor arată că publicul… mai mult, aici 

articol de Dan Popa, apărut în HotNews.ro, 19 aprilie 2022

Devino membru MDM