Re-inventarea moldovenismului. Scriitorii de la „Viața românească” și politicile periferiei (AUDIO)

În ziua de marți, 31 ianuarie 2023, asociația Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei și cercetătoarea Maricica Munteanu vă invită la conferința-dezbatere Re-inventarea moldovenismului. Scriitorii de la „Viața românească” și politicile periferiei.

Găzduiește întâlnirea Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași, în sala Hașdeu, la orele 17.

Pornind de la experiența grupării de la „Viața Românească” care a funcționat la Iași între 1906 și 1930, ne propunem reevaluarea conceptului de moldovenism prin prisma geografiei literare, reflectând asupra tensiunilor și relațiilor de putere dintre centru și periferie, și asupra modalităților literaturii de a reloca această putere către spațiile marginale. Suntem în prezența unui proiect de reconstituire a unei imaginații regionale, care, pornind de la datele reale ale spațiului, analizează gradual miturile, ficțiunile, construcțiile și locurile comune din literatura unor scriitori care au trăit într-un mod acut, când nostalgic-paseist, când lucid și ironic, marginalizarea Moldovei.

Maricica Munteanu este istoric literar și autoarea recentei cărți Gruparea de la „Viața românească”. O literatură a spațiului și comunității (Editura Universității „A. I. Cuza”, Iași).

Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei este un hub de studiu, dezbatere și acțiune dedicate dezvoltării regiunii Moldova.

UPDATE

Marți, 31.01.2922, la Biblioteca Centrală Universitară „Mihai Eminescu” din Iași, a avut loc conferința susținută de Maricica Munteanu – istoric literar și autoarea recentei cărți Gruparea de la „Viața românească”. O literatură a spațiului și comunității (Editura Universității „A. I. Cuza”, 2022, Iași).

Au intrat în dialog: Florea Ioncioaia – istoric, George Țurcănașu – geograf, Ioana Baskerville – etnolog, Dorin Dobrincu – istoric, Mihai Dorin – istoric, Alexandru Sevastian – profesor de istorie, Astrid Cambose – filolog, Ionel Apostol – președinte Împreună pentru A8, Adrian Acatrinei din partea Editurii Universității „Alexandru Ioan Cuza” (Iaşi), Gheorghiță Musteață, Alexandru L. Cohal – lingvist.

Conferința și schimbul de idei care a urmat pot fi ascultate integral accesând link-ul de mai jos:

Devino membru MDM