Monitorul de Botoșani / Profesor universitar: Cele mai gogonate înregistrări din țară la recensământ sunt în Botoșani

Botoșăneanul George Ţurcănaşu, lector doctor la Departamentul Geografie din cadrul Facultăţii de Geografie şi Geologie, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, analizează datele finale ale recensământului din 2021 și explică discrepanțele dintre realitatea din teren și statisticile oficiale.

O lehamite mare am în ceea ce priveşte înregistrările din judeţul Botoşani, cele mai gogonate din ţară! N-ar fi exclus ca la nivel judeţean supraînregistrarea să fi adus un plus de 20 de mii de locuitori. Pentru statisticienii din Botoşani am şi o veste. Prin penibilul lor comportament profesional au afectat poziţia judeţului în toate ierarhiile per capita”, spune George Țurcănașu.

El se referă la faptul că toate statisticile de genul PIB per capita, masa salarială/locuitor, investiţii/locuitor, finanțări europene/locuitor etc. vor fi afectate de aceste cifre care nu corespund realității.

„La o privire pe diagonală, nici o surpriza majoră nu avem faţă de datele provizorii. Doar o creştere cu 23 de locuitori a municipiului Botoşani, ce-l saltă la 90 010”, scrie George Țurcanașu pe site-ul Asociației Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei.

„In rest, erorile de supraînregistrare sunt la fel de prezente:

1. Imigraţia formală basarabeană
Judeţul Botoşani şi-a înregistrat toată imigraţia formală basarabeană. Suspectez şi Suceava de aceeaşi practică.

2. Născuţii-vii în alte locuri, dar înregistraţi la domiciliul şi reşedinţa obişnuită a mamei, conform uzanţelor INSSE, reprezintă o altă sursă de supraînregistrare. În judeţele Vaslui şi Iaşi, deşi a existat un vizibil efort de eliminare a consecinţelor demografice ale imigraţiei formale basarabene, născuţii-vii ai mamelor basarabence au rămas în ecuaţia demografică. În municipiul Vaslui, peste 8 mii de născuţi-vii în perioada intercenzitară supradimensionează populaţia la RPL2021. Cu alte cuvinte, Vasluiul ar fi trebuit să aibă aproximativ 55 de mii de locuitori, şi nu 63 de mii, aşa cum apare în baza de date a recensământului.

3. Comunele de unde s-a plecat masiv spre vestul Europei au profitat… Citește materialul complet AICI

articol apărut în Monitorul de Botoșani, 2 iunie 2023

Devino membru MDM