Primarul Iașului își bate joc de interesele Moldovei. Asociațiile civice susțin Autostrada A8, Ungheni – Iași – Târgu Mureș

[cmsms_row data_padding_bottom=”50″ data_padding_top=”0″ data_overlay_opacity=”50″ data_color_overlay=”#000000″ data_bg_parallax_ratio=”0.5″ data_bg_size=”cover” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_position=”top center” data_bg_color=”#ffffff” data_color=”default” data_padding_right=”3″ data_padding_left=”3″ data_width=”boxed”][cmsms_column data_width=”1/1″][cmsms_text animation_delay=”0″]

Asociațiile civice Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei și Împreună pentru A8 se declară consternate de ultimele declarații făcute de domnul Mihai Chirica, primarul Iașului, care defavorizează construirea Autostrăzii A8, Ungheni – Iași – Târgu Mureș.

Primarul a declarat, la întâlnirea organizată la Ministerul Transporturilor cu primarii unor orașe din Moldova, în ziua de 27 mai a.c., că „străpungerea Carpaților” este „mai aproape [] mai degrabă spre [Bacău-]Brașov decât spre Târgu Mureș + Ditrău”.

Autostrada A13, Bacău – Brașov (care nu leagă Moldova de o altă autostradă) este importantă, dar nu prioritară, cum se prezintă A8, Ungheni-Iași-Târgu Mureș, care deservește, după toți indicatorii, întreaga regiune și este pe coridorul european TEN T Core, cu finanțare prin POIM.

Susținerea publică a inversării priorităților aduce grave prejudicii dezvoltării reale a regiunii noastre.

Îi cerem domnului Chirica să-și ceară scuze publice față de asociațiile civice care de ani de zile se luptă pentru proiectul A8 și față de moldovenii care își doresc acest proiect, ce are toate argumentele pentru a fi soluția corectă de relansare economică pentru toate cele opt județe ale Moldovei.

Cerem Partidului Național Liberal să se distanțeze de declarațiile domnului Mihai Chirica.

Cerem Guvernului Ludovic Orban:

  • asumarea imediată a prevederilor Legii nr. 291/2018, referitoare la construirea Autostrăzii Unirii/A8;
  • să prezinte stadiul proiectului autostrăzii A8;
  • să prezinte indicatorii tehnico-economici pentru acest proiect până cel târziu în octombrie 2020.
  • să arate ce măsuri se întreprind în mod concret pentru tronsonul de munte Târgu Mureș – Târgu Neamț, având în vedere că finalizarea studiului de fezabilitate pentru acest segment este prevăzută la 25 ianuarie 2021.

De asemeni, cerem Guvernului Orban să solicite Ministerului Mediului și Ministerului Transporturilor, în mod expres CNAIR, informații clare în legătură cu situația acordului de mediu pentru tronsoanele Târgu Mureș-Târgu Neamț, respectiv Târgu Neamț – Iași, și să le facă publice de îndată.

În cazul în care solicitările noastre vor fi ignorate, asociațiile civice semnatare își rezervă dreptul de a demara acțiuni publice în toată regiunea Moldovei, în vederea susținerii construirii autostrăzilor conform necesităților și priorităților asumate în Master Planul General de Transport al României.

Așteptăm ca guvernanții să-și onoreze contractul social, să-și respecte promisiunile și mai ales să respecte legile.

29 mai 2020

Semnează asociațiile:

Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei

Împreună pentru A8

[/cmsms_text][/cmsms_column][/cmsms_row]

Devino membru MDM