Protest al asociațiilor civice din Iași de Ziua Unirii Principatelor

Ieri, 24 ianuarie 2023, de Ziua Unirii Principatelor Române, asociațiile civice Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei, Împreună pentru A8 și Reset au organizat un protest în Piața Unirii din Iași pentru a atrage atenția, din nou, politicienilor și autorităților centrale și locale prezente la manifestările de la Iași, că Moldova este în continuare discriminată în raport cu alte regiuni, că investițiile mari ocolesc județele Moldovei, că autostrada A8 Ungheni-Iași-Tg. Neamț-Tg.Mureș sau Institutul Regional de Boli Cardiovasculare Iași sunt doar promisiuni frumoase pe hârtie.

Membrii celor trei asociații au afișat pancarte împotriva discriminării regionale și au împărțit celor aflați în Piața Unirii un manifest care demonstrează, cu fapte, subfinanțarea de care are parte Moldova, inclusiv prin PNRR. Manifestul se încheie cu o întrebare către Guvernul, Ministerul Sănătății și Președintele României: „Câți moldoveni trebuie să sufere și să moară în urma deciziilor discriminatorii, nerușinate și iresponsabile luate în birourile din București?”

MANIFEST DE ZIUA UNIRII PRINCIPATELOR

24 Ianuarie 2023. Unire-n cuget și… mințiri

Subdezvoltarea Moldovei nu e un dat istoric. Mutarea tuturor instituţiilor politice şi administrative la Bucureşti, absenţa unui nivel regional de gestiune teritorială şi subfinanţarea cronică a regiunii reprezintă principalele cauze ale situaţiei economice actuale.

Lipsa infrastructurii mari gâtuie de decenii economia Moldovei. Cauza este dezinteresul și incompetența politicilor centraliste care repartizează banii și prioritizează proiectele de investiții după o logică fără legătură cu dezvoltarea pe termen lung a unei regiuni esențiale strategic pentru România.

Fenomenul migrației forței de muncă, ce trage în jos întreaga economie națională,are efecte devastatoare în Moldova: din trei emigranți români, unul este din Moldova, iar 25% din populația regiunii noastre – față de 10%, media națională – contribuie la PIB-ul altor țări.

Credem că e timpul ca marile regiuni ale României să capete voce politică și putere administrativă pentru a relansa dezvoltarea țării, ținută pe loc de un hipercentralism ineficient, paralizant și antinațional.

Populismul şi derapajele extremiste – spre fascism, comunism sau formele hibride ale acestora – nu fac decât să mențină Moldova în subdezvoltare, să adâncească migrația și să alunge investitorii. Soluțiile pentru dezvoltare sunt la îndemâna noastră.

O altă schemă împotriva Moldovei: PNRR!

                Fondurile PNRR sunt sume de bani nerambursabili și din împrumuturi gajate de toată România prin care ar trebui să se reducă disparitățile dintre regiuni. Dar nu va fi aşa: guvernul a deviat banii – pe care îi vom plăti şi noi, moldovenii, două-trei generații de acum înainte – către regiunile deja mai bogate.

Autostrada A8! Noi ştim mai bine decât voi de ce avem nevoie în Moldova!

                Primordială pentru Moldova este conectarea regiunii cu rețeaua de autostrăzi din Vest. Astfel, prioritatea absolută este pentru noi Autostrada 8 și în acelaşi timp dar nu mai devreme trebuie să fie implementată Autostrada 7.

                Implementarea în primul rând a tronsoanelorA7 din nordul Munteniei (Ploiești-Buzău-Focșani) și sudul Moldovei (Focșani – Bacău – Pașcani) va favoriza de fapt Bucureştiul. Prin tranzitarea resurselor Moldovei prin punctul de dijmă de la București, Moldova pierde. Am cerut A8 pentru că pentru regiunea noastră dezvoltarea şi civilizaţia sunt favorizate prin contactul rapid cu Occidentul, nu prin deservirea Capitalei!

Discriminarea vădită la adresa Moldovei și moldovenilor este imorală și inacceptabilă!

                Zero baze sportive (stadioane, săli polivalente) – în vreme ce celelalte regiuni LE AU DEJA !

                Zero investiţii în educaţie, foarte puţine locuri finanțate de la bugetul de stat pentru învățământul superior în Moldova – şi mult MAI MULTE în celelalte regiuni!

Fără discriminare prin spitale!

                Prin Programul Național de Redresare și Reziliență, Guvernul a aprobat construirea a 27 de spitale noi. Bucureștiul încalcă permanent distribuirea echitabilă din punct de vedere geografic a fondurilor publice, alocarea echilibrată a resurselor. Toate acestea au drept rezultat creșterea disparităților de acces la serviciile medicale de bază dintre regiuni. Moldova este grav discriminată și tratată cu dispreț.

Faptele politicienilor de la centru vorbesc de la sine:

                – au fost aprobate 3 spitale în Moldova (unde locuiesc 4,06 milioane de oameni), 11 în Vest (6,4 milioane) și 13 din Sud (8,5 milioane);

                – din fondurile totale, Moldova a primit doar 14% (1,528 miliarde lei), Vestul – 39%  (4,23 miliarde lei ), Sudul 47% (5,11 miliarde);

                – ținând cont de numărul populației, în contul fiecărui cetățean din Moldova este investit doar 1 leu, al celui din Vest 1,76 lei, iar al celui din Sud 1,6 lei.

                – Bucureștiul are 9% din populație, dar primește 28,9% din totul fondurilor prin PNRR, o finanțare de 321% mai mare în raport cu populația;

                – spitalele construite pentru armată, servicii secrete și poliție (amplasate în Vest și Sud) primesc 12,6% din fonduri (1,37 miliarde lei), adică aproape tot atât cât întreaga Moldovă. Astfel, pentru 200.000 de angajați din structurile de securitate se investește în spitale cât pentru 4 milioane de oameni din regiunea Moldovei.

Întrebăm Guvernul, Ministerul Sănătății și Președintele României:

Câți moldoveni trebuie să sufere și să moară în urma deciziilor discriminatorii, nerușinate și iresponsabile luate în birourile din București?

––––––––––

CUM A FOST REFLECTAT ÎN PRESĂ PROTESTUL ASOCIAȚIILOR DE LA IAȘI

Ziarul de Iași: Protest în Piaţa Unirii: Kind Reminder Rafila! Cum sunt aşteptate autorităţile de la Bucureşti?

Podul.ro: VIDEO. „PNL și PSD, aceeași mizerie!” Falsul revoluționar Marcel Ciolacu și plagiatorul Nicolae Ciucă au fost huiduiți, jigniți și fluierați încontinuu la Iași / Televiziunile plătite de partide au dezinformat că ar fi fost doar membri AUR / În realitate, au fost și asociații civice care au cerut investiții, spitale, drumuri și tăierea pensiilor speciale

Ziare.com: Mihai Chirica după ce Ciolacu și Ciucă au fost huiduiți la Iași: ”Mulţumesc ieşenilor că au fost, din nou, gazde deschise şi primitoare!”

Euractiv.ro: UPDATE / VIDEOCiucă și Ciolacu, fluierați și huiduiți la Iași/ Liderul PSD: Eu chiar vă iubesc

G4Media: VIDEO Nicolae Ciucă și Marcel Ciolacu, fluierați la Iași de unii participanți la ceremoniile unirii / Peste 7.000 de persoane celebrează la Iași Unirea Principatelor

barikada.ro: Protest în Piaţa Unirii din Iași, pe 24 ianuarie. „Moldova e bătaia de joc a puterii de la Bucureşti“

TeleM Iași: Video | Asociatiile civice din Iasi au protestat astazi in Piata Unirii

The Epoch Times: Ciucă şi Ciolacu huiduiţi la Iaşi, la festivităţile de Ziua Unirii

Ziaristii.com: VIDEO. Cuplul Ciolacu-Ciucă, huiduit la Iași, la aniversarea Micii Uniri. Contactul dur cu publicul real: „Hoții! Hoții!”. Iohannis s-a ferit să dea ochii cu oamenii

Republica.ro: Kind reminder pentru politicieni, de Ziua Unirii Principatelor Române. Ce s-a întâmplat la Iași

Devino membru MDM