radiohit.ro / ISTORICUL DORIN DOBRINCU: „ROMÂNIA, DIN FERICIRE, ESTE ÎNTR-O ALIANȚĂ POLITICO-MILITARĂ DEFENSIVĂ, NATO, O UMBRELĂ DE SECURITATE FĂRĂ PRECEDENT ÎN ISTORIA EI”

Știrile din Ucraina nu sunt bune, pentru stabilitatea întregii regiuni. Invazia rusească progresează foarte repede și nu știm unde se poate ajunge în numai câteva zile.

De aceea l-am rugat pe istoricul ieșean Dorin Dobrincu să ne prezinte cum stau lucrurile din perspectiva sa.

Dorin Dobrincu

„Într-un fel era de așteptat ca Putin să facă ceva în forță. Nu știm care sunt intențiile lui până la capăt, dar pare un atac generalizat, vrea să distrugă infrastructura militară a Ucrainei și cred că nu e neîndreptățită temerea că vrea să readucă Ucraina în lumea rusă. De altfel, într-un discurs recent a spus amenințător că oricine se va oricine se va opune intențiilor Rusiei va avea de-a face cu forța ei. A încheiat cu un ton care mi-a amintit de ce se întâmpla în urmă cu decenii, anume că ‘suntem dispuși să facem orice’. Nu cred că Putin este nebun, cum l-au caracterizat unii, ci pur și simplu un lider politic dispus să facă orice pentru a-și menține puterea în Rusia. În al doilea rând, legat de realitatea internă din Rusia, pentru a reface ceea ce crede el alături de mulți alți ruși că e măreția Rusiei, adică să controleze întreg spațiul fostului Imperiu Rus și, bineînțeles, al Uniunii Sovietice.

România, din fericire, este într-o alianță politico-militară defensivă, mă refer la NATO, și este de asemenea într-o alianță civilă, de dezvoltare, cum este UE. România are avantajul de a avea această umbrelă de securitate fără precedent în istoria ei. Trebuie să fim atenți la ce se întâmplă în jur, dar nu cred că suntem în acest moment în pericol de a fi atacați de Rusia. Însă tot ce se întâmplă la est de granițele noastre nu poate decât să ne îngrijoreze, pentru că dacă rușii ajung iarăși la Nistru și la Dunăre, destabilizarea României nu e chiar un vis urât, ci poate fi o realitate.

Aș vrea să spun ceva legat de partea de est a României: noi suntem într-un cul de sac, într-o fundătură strategică de foarte multă vreme, de două veacuri. Or dacă rușii vin chiar la granițele noastre, mă tem că subdezvoltarea acestei zone va rămâne o realitate pentru multă vreme.”

articol de Radu Cucuteanu, apărut pe radiohit.ro, 25 februarie 2022

Devino membru MDM