Reporter de Iași / Apă pentru rinoceri: conflictul dintre doi primari blochează un proiect european de irigații pe 1.000 ha, în plină secetă

Costel Manoliu (foto stânga) își raportează mandatul de primar la conflictul
cu fostul edil, Mihai Bâzdâgă (în dreapta)

Primăria Golăiești compromite investiții capitale pentru locuitorii comunei pentru că primarul nu se înțelege cu cel care accesează fondurile

În iulie 2022, 800 ha de teren din Golăiești sunt deja calamitate, dar 1,14 milioane de euro stau nefolosiți pentru că lipsește o semnătură a primarului

Banii europeni prevăd pomparea apei din răul Jijia și irigarea a 1.000 ha din Golăiești, două treimi din totalul de teren agricol

Contractul de finanțare este semnat din 2021, dar lucrările de reabilitare n-au început, fiind în pericol de a ieși din termenul-limită

Tărăgănarea chinuitoare din acest proiect arată de ce se implementează atât de greu investițiile europene în România

Un proiect european de 1,14 milioane de euro, constând în refacerea sistemului de irigații din Golăiești (Iași), este în pericol de a fi anulat pentru că primarul nu eliberează autorizația de construcție de peste 4 luni. Investiția trebuia să înceapă în luna martie și suntem la mijlocul lui iulie, termenul-limită fiind iunie 2023.
Proiectul este capital pentru agricultorii din comună pentru că ar rezolva irigarea a 1.000 ha de teren agricol dintr-un total de 1.800 de hectare. Banii sunt pentru reabilitarea unei stații de pompare a apei din răul Jijia și instalarea sistemelor de irigații. Zona Moldovei este într-o secetă profundă, iar banii europeni așteaptă o simplă semnătură.
Cazul este absurd, fiind alimentat de conflictul personal dintre actualul primar PNL și fostul lider al comunei, de la PSD, al cărui fiu a accesat fondul european. „Vom pierde banii, nu mai avem timp să construim până la anul, iar cel mai grav este că am cheltuit și din contribuția noastră proprie și nu-i vom recupera niciodată”, spune Mihai Bâzdâgă, fostul primar al comunei Golăiești.

„Am cheltuit peste 20.000 de euro până acum”


Cultivatorii de teren agricol din zonă s-au constituit într-o asociație pentru a fi eligibili să acceseze bani europeni. Organizația Utilizatorilor de Apă pentru Irigații (OUAI) Golăiești a întocmit, în 2020, un proiect pentru modernizarea infrastructurii de irigații.
În comună sunt peste 40 de agricultori care exploatează cele 1.800 ha, 12 dintre aceștia având în grijă minim 10 ha. „Am cheltuit peste 20.000 de euro, avem toate avizele pentru dezvoltarea proiectului, ne mai trebuie autorizația de construcție. Stăm blocați din cauza unui conflict la nivel personal”, afirmă Andrei Bâzdâgă, președintele asociației și fiul fostului primar. 
Primele documente pentru implementare au fost depuse în 2019, iar cererea de finanțare a fost aprobată în 2020. Contractul cu Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a fost semnat la jumătatea anului trecut și tot atunci a fost obținut un certificat de urbanism de la Consiliul Județean Iași.

Proiectul depus la AFIR stă blocat
la Primăria Golăiești.
1.000 ha ar avea apă la discreție

Proiectul are valoarea de 1 milion de euro, bani europeni neramsursabili, la care se adaugă 140.000 de euro reprezentând achiziții neeligibile – contribuția OUAI. „Lucrările vizează modernizarea unei stații de pompare a apei din Jijia, schimbarea pompelor de pe traseu, a conductelor, a hidranților. Instalația este modernizată integral cu această sumă și deservește aproximativ 1.000 de hectare agricole din totalul de 1.800 existente în comună. Sunt eliminate toate pierderile de pe traseu, instalația este eficientizată energetic. Sunt irigate toate terenurile situate pe șes, rămân neacoperite dealurile”, explică Andrei Bîzdâgă, președintele OUAI.
Este medic veterinar, are exploatații agricole și este fiul fostului primar Mihai Bâzdâgă. De fapt, tocmai de aici provine blocajul: Mihai Bâzdâgă și actualul primar Costel Manoliu sunt într-un război deschis de câțiva ani.
Cei doi au depus mai multe reclamații unul împotriva celuilalt, atât la instituții de control cât și la presă.

800-900 ha sunt calamitate oficial la această oră

Conform documentației de la Apele Române, în zona Golăiești, deficitul de apă din sol este de 380 l/mp. De această cantitate este nevoie pentru a se ajunge la cota normală. Culturile se usucă pe câmp și putea fi ultimul an calamitat dacă primarul Costel Manoliu (PNL) nu ținea blocat proiectul.
În acest moment, între 800 și 900 de hectare de culturi agricole de la Golăiești sunt calamitate 100%, conform datelor oficiale.
Pentru a începe modernizarea sistemului de irigații mai este nevoie de o simplă autorizație de construcție. „Am urmat toți pașii, avem certificatul de urbanism, acum ne trebuie autorizația. Trebuia emisă din luna martie, lucrările programate a se încheia anul viitor, în iunie, trebuiau să se desfășoare în prezent. Există un proiect, există niște termene care, conform contractului de finanțare, trebuie respectate. Noi am cheltuit deja bani ai asociației, am făcut și unele decontări din proiect. Dacă nu ne atingem țintele, banii îi dăm din buzunar”, explică Andrei Bâzdâgă.

Andrei Bâzdâgă este medic veterinar, agronom
și liderul de asociației care a obținut
banii europeni pentru irigație.
S-a blocat la o dușmănie de familie
Problema de la Golăiești trebuie preluată de Consiliul Județean

Șeful asociației a fost în audiență la primarul Costel Manoliu, explicând urgența eliberării actului, dar spune că nu i s-au dat soluții. „Primăria Golăiești nu mai are de un an și jumătate funcționar pe Urbanism, angajata fiind în concediu de creștere a copilului, și nu are cine să analizeze dosarul și să elibereze autorizația, așa mi s-a spus”, povestește liderul OUAI Golăiești.
Blocajul birocratic frizează absurdul deoarece Legea Construcțiilor (50/1991) prevede că documentația poate fi eliberată de către Consiliul Județean (CJ), dacă o primărie de comună nu are activ serviciul de urbanism. Aceasta doar dacă primarul unei comune solicită oficial sprijinul autorității la nivel de județ. Or, în acest caz, această asistență de specialitate nu a fost cerută.
Primăria Golăiești trebuie să semneze o convenție cu CJ, documentația de urbanism pentru comună urmând a fi elaborată și eliberată de către specialiștii instituției. Există chiar o notificare a CJ în acest sens către Primăria Golăiești, emisă în primăvară, în care se menționează că instituția poate face o solicitare pentru semnarea convenției.

citește mai mult, AICI

articol de Iulian Mofteescu, apărut în Reporter de Iași, 19 iulie 2022

Devino membru MDM