RFI: Ministrul Afacerilor Interne, somat să facă lumină în incidentul avionului din Ucraina care a pătruns pe teritoriul României

[cmsms_row data_padding_bottom=”50″ data_padding_top=”0″ data_overlay_opacity=”50″ data_color_overlay=”#000000″ data_bg_parallax_ratio=”0.5″ data_bg_size=”cover” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_position=”top center” data_bg_color=”#ffffff” data_color=”default” data_padding_right=”3″ data_padding_left=”3″ data_width=”boxed”][cmsms_column data_width=”1/1″][cmsms_text animation_delay=”0″]

Sursa foto: Obiectiv de Suceava

Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei a adresat o scrisoare deschisă ministrului Afacerilor Interne și se întreabă cât de sigură este frontiera de est a României, țară de graniță a Uniunii Europene și parteneră NATO. Tăcerea prelungită a ministrului pe acest caz, dar și lipsa reacției clasei politice este caracterizată simplu de directorul executiv al Mișcării pentru Dezvoltarea Moldovei, simplu: sfidătoare și neprofesionistă.

Cum ar prezenta incidentul avionului neidentificat din Ucraina care a pătruns pe teritoriul României? Prima întrebare adresată de Violeta Cincu directorului executiv al Mișcării pentru Dezvoltarea Moldovei, Dan Radu.

Aș rezuma foarte simplu. E vorba de o pătrundere ilegală a unui avion mic care, probabil, a zburat la foarte joasă înălțime. A aterizat undeva în județul Suceava, venind din Ucraina. Este un avion probabil folosit de contrabandiști. Probabil a lăsat marfă sau a luat marfă. A dispărut înapoi în Ucraina fiind reperat și coborât la sol de aviația militară din Ucraina. Ce este supărător în acest incident care mie mi se pare foarte grav din mai multe puncte de vedere? O dată, este vorba de un incident de securitate. A doua, este o chestiune care privește imaginea întregii regiuni Moldova. Asociația noastră militează pentru interesele de dezvoltare ale regiunii Moldova. Evenimentul menționat, pe lângă devoalarea unor extrem de grave probleme privind apărarea teritoriului românesc, aduce majore prejudicii de imagine regiunii, afectând potențialul investițional. Ce investitori străini vor veni într-o zona unde granițele sunt permeabile oricăror infractori – de la traficanți de țigări sau droguri, până la contrabandă de arme de foc? Investitorii se pot întreba cât de sigură este regiunea atâta vreme cât granițele sunt penetrate oricând se dorește de către grupări infracționale transfrontaliere.

Asociația pentru Dezvoltarea Moldovei a adresat o scrisoare deschisă ministrului Afacerilor Interne. Ce îi solicitați?

Incidentul a avut loc vineri noaptea. Presa, Obiectiv de Suceava, l-a scos la lumină marți. Preluat de toată presa din țară. După 48 de ore, Ministerul Afacerilor Interne nu avea absolut nicio poziție, clarificare, comunicat, conferință de presă.

Ce spune această tăcere?

O găsim sfidătoare și neprofesionistă. Am decis să spargem această tăcere. Am văzut că nici politicienii nu au preluat acest subiect. Am decis să facem o scrisoare publică, am trimis-o la toată presa. Am pus câteva întrebări. Iată-le:

Care au fost motivele pentru care aeronava nu a putut fi reperată și identificată de sistemul românesc de supraveghere aeriană? Care sunt motivele pentru care polițiștii de frontieră nu au sesizat această trecere ilegală extrem de gravă?
Ati pornit o anchetă a Ministerului de Interne pentru a lămuri întrebările de mai sus? Daca da, cine se ocupă de aceasta – nume și grad – și care este termenul de raportare?
Aveți cunostință de evenimente similare întâmplate în trecut? În 2019, un elicopter neidentificat, de fabricație rusească, venit de asemenea din Ucraina, s-a prăbușit in apropiere de localitatea Săpânța, județul Maramureș. Aveți rezultatele anchetei privitoare la acel incident?
Am dori, de asemenea, să știm câte anchete a lansat ministerul condus de dumneavoastră pe tema grupurilor infracționale transfrontaliere ce folosesc județele Suceava, Botoșani și Iași ca rampă de lansare pentru contrabanda cu mărfuri ilegale destinate spațiului Uniunii Europene, nu doar teritoriului românesc – având în vedere cantitățile de mărfuri traficate – și dacă există o strategie de investiții în infrastructura de ordine publică în această parte a Moldovei.
Domnul Bode este obligat să răspundă la aceste întrebări și să renunțe la această tăcere jenantă în care s-a scufundat de 48 de ore.

Dacă scrisoarea deschisă o să fie urmată tot de tăcere, ce ar spune, în continuare, tăcerea oficialilor?

Ar fi o tăcere care ar arăta, dincolo de neprofesionalism, cred că și un anumit tip de acceptare a acestor metode de contrabandă care au loc la granița de nord și care, repet, sunt multiple acolo. Nu este pentru prima dată când se întâmplă așa ceva. Nu am auzit să existe vreo acțiune concertată privitoare la stoparea acestor penetrări frontaliere.

Vedem buletinele Poliției de Frontieră care ne prezintă periodic dosarele penale făcute cetățenilor care trec ilegal câteva cartușe de țigări. Acum, nu au văzut un avion!?

Amintiți-vă că atunci când lucrurile au fost luate în serios de către Parchet au fost arestări în masă la Poliția de Frontieră. Câte 25-30 de angajați ai Poliției de Frontieră și din zona Hușilor și în zona de nord. Fenomenul contrabandei este limpede că are oarecare sprijin în autoritățile române care tocmai ar trebui să îl întrerupă.

de Violeta Cincu, RFI România, 12 august 2021

[/cmsms_text][/cmsms_column][/cmsms_row]

Devino membru MDM