Sclavii lui Ciolacu și iobagii lui Simion

de Dorin Dobrincu

În toiul discuțiilor provocate de pregătirea pentru instalarea sa ca premier, Marcel Ciolacu, președinte al PSD, a prezentat programul de guvernare. Acolo se afirmă că românii ar fi „sclavii moderni” ai Europei”. Ca orice erou din vorbe, prim-vâslașul mioritic s-a angajat ca acest lucru să fie eliminat.

Totodată, în intervenții televizate – că doar prin preajmă sunt mereu niște aspiratoare propagandistice – prim-ministrul desemnat s-a gândit să inventeze ceva care să sune atrăgător pentru activiști și publicul captiv. Și așa a livrat teoria „patriotismului economic”. Am mai auzit asta, în alte forme, și la Ponta, și la Dragnea, și la alții din aceeași specie politică, meșteri în manipularea complexelor autohtone de inferioritate și a resentimentelor antieuropene.

Mereu cu ochii pe competitor, George Simion, liderul AUR, a contraatacat imediat pe rețelele sociale. Potrivit purtătorului de steag galben cu stele pierdute-n spațiu, „suntem iobagii Europei”. Și cum G.S. știe că veritabilii iobagi erau legați de pământ, concluzia lui este că românii nu produc nimic modern. Nu mai contează datele economice, produsele realizate aici și exportate prin lume. Pentru patriotul de profesie contează doar rimele propagandistice.

Și Ciolacu, și Simion varsă râuri de cerneală și aruncă nesfârșite vorbe gonflate, în care deplâng situația concetățenilor și promit să-i apere de dușmanii dinăuntru și dinafară. Ambii par să fi crescut în aceeași ogradă, incapabili să vadă dincolo de gard. Folosesc mai tot timpul termeni preluați din casetele explicative care însoțeau benzile desenate propagandistice dinainte de 1989.

Nivelul lor de înțelegere a economiei nu depășește ceea ce au învățat la clacă în barca dragniotă sau în grupurile de urlători profesioniști. La ce te-ai putea aștepta de la niște inși care nu au o profesie clară, nu au făcut vreodată ceva util pentru un cerc mai extins decât cel al propriei familii, în schimb produc tone de sofisme?

Devino membru MDM