#VOCILEMOLDOVEI Arsene de la Neamț sau fuga de răspundere a politrucului autohton

de Dorin Dobrincu

13 noiembrie 2021: Ionel Arsene, președintele Consiliului Județean Neamț, președintele filialei Neamț a PSD, inaugurează podul dintre Sagna și Luțca, peste râul Siret. Era vorba de renovare, podul datând din a doua parte a anilor 1960. Plin de sine, ispravnicul scria atunci pe pagina sa de Facebook: „Zilele trecute s-a făcut testul de rezistență pe pod și avem garanția că rezistă unei greutăți de 340 de tone […] Dragi nemțeni, vă garantez că zeci de ani podul de la Luțca nu va mai reprezenta vreo problemă pentru participanții la trafic!”

9 iunie 2022: Podul dintre Sagna și Luțca se prăbușește. Două mașini – un autocamion și o autoutilitară – au fost prinse sub dărâmături, șoferii fiind salvați de către martori. Unul dintre șoferi a fost rănit și transportat la spital. Ne putem închipui ce s-ar fi întâmplat dacă erau atunci pe pod mai multe mașini, eventual un autobuz plin cu călători.

Presa, opinia publică se întreabă cum de a fost așa ceva posibil. Apar declarații și obișnuitele eschive, pasări de răspunderi, ascunderea după plopii sau sălciile de pe malul Siretului.

Ionel Arsene spune că responsabilitatea este a constructorului, că podul nu este încă recepționat. Desigur, uită să ne spună că toamna trecută i-a plăcut să participe la inaugurare. Invitat aseară la un post de televiziune, Adrian Niță, prefectul județului Neamț, plasat acolo chiar de Arsene, vorbea de parcă avea un crocodil în gât. Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor, spune și el undeva că podul este în responsabilitatea CJ Neamț și înșiră câteva truisme.

Fuga de răspundere a politrucilor autohtoni pare să fi devenit un brand național. Am văzut-o la Piedone, în 2015, când s-a produs tragedia de la Colectiv, am văzut-o la același Arsene, în 2020, atunci când a ars secția ATI a spitalului județean din Piatra Neamț, am văzut-o la atâția alți inși preocupați doar de propriile jocuri. Când se întâmplă accidente, tragedii, din motive imputabile (și) lor, toți lucrătorii cu gura pasează răspunderea.

Vinovați sunt întotdeauna alții.

Devino membru MDM