#VOCILEMOLDOVEI Când propaganda putinistă și-o ia peste taste

de Dorin Dobrincu

În momentul ofensivei generale contra Ucrainei, în urmă cu zece luni, Rusia lui Putin avea mai multe oficine de propagandă în diverse țări din spațiul ex sovietic, dar și în Uniunea Europeană sau în alte locuri. Consiliul Uniunii Europene a decis la scurtă vreme după invazie că Russia Today și Sputnik nu mai pot emite în statele membre. Măsura a fost pusă în practică peste tot în spațiul comunitar.

foto: euractiv.ro

Deși nu este în UE, Republica Moldova a procedat asemănător. Autoritățile de la Chișinău au decis că amintitele canale de propangadă nu mai pot emite de pe teritoriul său. E important de precizat că de la est de Prut mesajele antiliberale, antidemocratice, antieuropene promovate de ruși erau preluate și în România. Prin acea decizie de interdicție, mai mulți jurnaliști-trompete, unii plecați la est de Prut din diferite orașe românești, au rămas fără obiectul muncii, implicit fără ruble.

Însă propaganda prorusă, antimoldovenească și antieuropeană, implicit antiromânească, a continuat în Republica Moldova prin tot felul de canale media, mai ales prin televiziuni. Zilele trecute, mai multe televiziuni moldovenești, unele stipendiate de Ilan Șor – un fel de Sebastian Ghiță moldovean, și el bandit, și el fugar – au pierdut licențele de emisie. Propaganda putinistă a rămas fără câteva mijloace de influențare a publicului local, prilej de autovictimizare pentru inșii altfel lipsiți de busolă morală.

Ni se va spune că o societate democratică nu poate funcționa fără o presă liberă. Nu pot decât să fiu de acord cu această aserțiune. Este însă necesară o nuanță importantă, esențială chiar: este nevoie de o presă liberă cu adevărat, nu de una care servește interesele imperialismului rus, care subminează societăți, pentru a le controla sau chiar pentru a le anihila (cum încearcă rușii în Ucraina și cum nu e exclus să încerce și în alte locuri).

Devino membru MDM