#VOCILEMOLDOVEI Controlul civil asupra serviciilor secrete: o butaforie românească

de Dorin Dobrincu

Securitatea națională trezește emoții în multe medii, de aprobare în unele, în special la aplaudacii de meserie, din partide sau din media, de contestare în altele, în special în societatea civilă și în media independentă.

foto> facebook.com/sri.oficial

Dincolo de pretenția că există un control civil asupra SRI și SIE, avem motive serioase să ne îndoim că avem de-a face cu mai mult decât niște cuvinte menite a da frumos din coadă. Cum se exercită controlul civil asupra serviciilor secrete? Prin comisiile de specialitate ale Parlamentului? Să fim serioși, acolo sunt doamne și domni care trebuie să stea frumos pe niște scaune la niște ședințe, să facă niște vizite planificate și cam atât. Ne putem întreba, cu îndreptățire, dacă nu cumva ei sunt cei controlați.

Din Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a Camerei Deputaților fac parte Pavel Popescu (PNL), care ocupă poziția de președinte, Mihai-Viorel Fifor (PSD), Alfred Simonis (PSD), Mircia Chelaru (AUR), Laurențiu Leoreanu (PNL), Sorin Grindeanu (PSD) și alții. În Comisia pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională a Senatului se regăsesc Nicoleta Pauliuc (PNL), președinte, Felix Stroe (PSD) etc. Combinagii politici, vorbeți needucați, exaltați cu căciuliță dacică și purtători de geantă, acestea sunt genurile care predomină și aici, și în alte comisii.

Actualele conduceri numite politic ale acestor servicii au învățat democrația în partide cunoscute pentru mimarea respectării regulilor: Eduard Helvig în PC (Dan Voiculescu) apoi în PNL, iar Gabriel Vlasie în PSD. Despre caschetele din spate știm prea puțin. Sunt secrete bine păzite. Nu le știu nici publicul, nici formalele comisii parlamentare încolonate în băncile oficiale.

După ce l-a plantat în fruntea guvernului pe Nicolae Ciucă, un cetățean care abia lăsase uniforma în șifonier, președintele Klaus Iohannis se pregăteșe să consolideze „controlul civil” asupra serviciilor secrete. În aplauzele partidelor din coaliția de guvernare.

Devino membru MDM