#VOCILEMOLDOVEI Odă conducătorului de tinichea

de Dorin Dobrincu

Realitatea Plus, o televiziune trecută de-a lungul anilor prin mâinile multor dubioși, organizează din când în când o emisiune cu titlul „Cu drag, despre România”. Aparent emisiunea este dedicată unora dintre județe, în fapt este vorba – probabil contra cost – de reclamă politică pentru șefii din fruntea consiliilor județene și pentru grupurile de interese din jurul lor: primari de casă, șefi de instituții publice, plantați acolo din diverse motive, influensări în uniformă sau fără, purtători de servietă, mai tineri sau mai bătrâni. Până acum au fost episoade închinate grupurilor care controlează județele Dâmbovița, Suceava, Vaslui etc.

foto: facebook / Costel Alexe

În urmă cu două zile, după lăsarea întunericului, a venit rândul Iașului. În platou a fost prezentă o echipă condusă de Costel Alexe, președintele Consiliului Județean Iași. Manifestarea a părut o reînviere a Cântării României, cu amfitrioni plini de clișee, cu un ansamblu care avea piese din „folclorul” de tip nou, cu invitați aflați în campanie electorală sau care recitau ceea ce știau că se așteaptă de la ei.

Costel Alexe, vedeta de tinichea a peneliștilor ieșeni, s-a grăbit să scrie pe pagina sa de Facebook imediat după petrecerea din studio. O așa mare realizare nu putea fi ratată. Urmașul prim-secretarilor de altădată în Casa Pătrată le-a mulțumit celor care acceptaseră să vorbească Iașul de bine, adică pe el și pe foarte competenții curteni plantați de el în funcții publice, prin preajmă sau cine mai știe unde. Toți aceștia ar face din Iași „un județ mai frumos, mai primitor, autentic, un loc în care îți e drag să trăiești”.

Comentariile de la postarea lui C.A. au fost mai ales elogii la adresa acestuia, arătând până unde merge slugărnicia de partid și de sinecură publică. Cineva care confundă cultura cu activitatea de politruc nu s-a sfiit să scrie că reprezentația televizată a fost „un efort remarcabil pentru promovarea culturii ieșene”. Un altul vedea în președintele Consiliului Județean un ins „pregătit, cu idei clare, concise, frumos ordonate și convingătoare”, un fel de Demostene al timpurilor noastre. O doamnă își declara admirația totală față de C.A.: „sunteți cel mai bun”.

În mod surprinzător, un comentariu critic a scăpat cenzurii celui/celor care administrează pagina de Facebook a dlui Alexe: „Dar despre lucrurile rele pe care le faci când vei vorbi?”.

Oare ce ne-am fi făcut fără dl Alexe și echipa pe care a reușit să o înjghebeze și să o mufeze la resursele publice? Îndrăznesc să mă gândesc, totuși, că am fi avut mai puține scandaluri de corupție, mai puține dosare la DNA și DIICOT. Poate în alte condiții vom avea un județ mai bine administrat. Poate vom avea promotori reali, dedicați și eficienți ai intereselor Iașului și Moldovei, poate dezvoltarea va fi cu adevărat susținută.

Devino membru MDM