de Dorin Dobrincu
Marcel Ciolacu, președintele PSD, a fost în vizită la Iași în ziua de 4 februarie 2022, însoțit de doi miniștri din partidul său, Adrian Cîciu, de la Finanţe, și Adrian Chesnoiu, titularul de la Agricultură. Pe lângă chestiunile „de stat”, liderul PSD s-a ocupat și de problemele de partid. Mai precis, i-a dat mână liberă lui Maricel Popa, președintele organizației Iași a PSD, să facă schimbări în organizația municipală a formațiunii. Ca în orice partid centralist, bazat pe conformism de sus până jos, schimbările politice la Iași au fost posibile numai după ce noul sultan cu trei trandafiri în mâini a fost de acord cu solicitarea mamelucului-șef local. Cei doi se cunosc prea bine, mai ales că până în urmă cu doi ani și jumătate au fost în siajul lui Liviu Dragnea, fostul padișah al social-democraților români.
După nicio săptămână, la 10 februarie 2022, spre seară, Maricel Popa l-a înlăturat din funcție pe Marius Ostaficiuc, președintele organizației municipale Iași a PSD. Motivele invocate au fost obținerea unor rezultate slabe la alegerile din 2019-2020 – europarlamentare, prezidențiale, locale, parlamentare – și nereformarea organizației.
Pentru că trec anii și cifrele se uită, reamintesc că la alegerile locale din septembrie 2020, PSD a obținut în competiția pentru funcția de primar al municipiului Iași doar 13,04% din voturile valabil exprimate, situându-se abia pe locul trei, după candidatul PNL (42,01%) și candidatul USR-PLUS (30,31%). Și la consilierii trimiși în Consiliul Local, PSD s-a situat tot pe locul trei, cu 16,39%, după PNL (32,24%) și USR-PLUS (29,03%). Maricel Popa trece cu vederea în mod convenabil că la alegerile pentru Consiliul Județean, desfășurate tot atunci, unde chiar el a candidat pentru poziția de președinte, a obinut doar 28,72%, câștigător fiind candidatul PNL (37,96%). În privința consilierilor județeni, PSD a obținut doar 24,53% din voturi, clasându-se tot pe locul doi, după PNL (39,73%).
Cum responsabilitatea și asumarea nu se învață la ședințele de partid, nu avem așteptări în acest sens de la dl Popa și de la curtea sa. Ei nu se consideră responsabili de deplânsul eșec la alegerile din 2019 și 2020. Uitate sunt și complicitățile lor cu Liviu Dragnea, dar și propulsarea lui Mihai Chirica în fruntea primăriei Iași, iar, mai înainte, complicitățile cu Gheorghe Nichita. Memoria e mereu selectivă la pesediștii ieșeni – și nu doar la ei – , se păstrează ceea ce este convenabil, restul se aruncă în coșul de gunoi neîncăpător din sediul de pe bulevardul Ștefan cel Mare.
Pentru că în politică nici un loc nu rămâne gol, M. Popa l-a instalat în fruntea organizației municipale Iași a PSD pe Bogdan Balanișcu. În ianuarie a.c., acesta fusese propulsat, prin intervențiile protectorului său, în poziția de secretar de stat în Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor. Pătruns de civism „de mic”, cum aflăm din autocaracterizarea disponibilă pe pagina sa de Facebook, domnul Balanișcu amintește și că a fost „consilier pentru doi miniștri”.
Pot confirma că dl Balanișcu a fost consilier la Ministerul Transporturilor în 2018, când ministru era Lucian Șova. Implicat în acțiunile pentru susținerea autostrăzilor Moldovei, am fost, alături de mai mulți colegi din asociațiile civice, la o întâlnire cu ministrul amintit. Am aflat atunci un detaliu, și anume că exista un consilier trimis de dl Popa la acest minister, cu misiunea de a se ocupa chiar de monitorizarea autostrăzilor din regiunea noastră. Numele său: Bogdan Balanișcu. Informația era secretă la Iași, nu o cunoșteau nici activiștii civici, nici presa locală. Dl Șova ne-a spus atunci că nu îl prea vedea pe omul lui Popa pe la minister, deși era în sarcina lui să se ocupe de proiectele Moldovei, în special de autostrăzi. De fapt, cetățeanul respectiv, altminteri civilizat, după cum am remarcat într-o ocazională interacțiune ulterioară, își vedea strict de interesele sale. Pentru că, nu-i așa, un veritabil social-democrat autohton aflat într-o funcție publică se ocupă de creșterea propriului nivel de trai. Binele comun mai poate aștepta încă o generație, chiar dacă din fișa postului reiese contrariul.
Toate acestea nu puteau fi spuse publicului de șeful PSD Iași, de altfel nici nu contau în interior. Cert este că în urma propunerii conducerii organizației județene, Biroul Permanent Județean și Comitetul Executiv Județean au adoptat în unanimitate, la întâlnirea de săptămâna trecută, decizia de înlocuire a dlui Ostaficiuc cu dl Balanișcu.
Cu postări sibilinice pe Facebook, dl Balanișcu, noul șef al organizației municipale Iași a PSD, avea să noteze în aceeași seară de 10 februarie că el fusese ales președinte interimar de colegii săi. Corect era să spună că a fost desemnat de M. Popa, iar ceilalți, supuși, l-au votat. Totul pare să semene cu alegerile de pe vremuri, la partidul unic. Democrația internă într-un partid precum PSD-ul este doar o nălucă despre care lipitorii de afișe și presa de casă spun că există, dar nimeni nu a văzut-o cu adevărat.
Cei din „opoziția” internă a PSD Iași nu au scris nimic pe propriile pagini. Până și dl Ostaficiuc, care a schițat în seara loviturii regizate un mesaj împotriva dlui Popa, avea să scrie la final că rămâne fidel atât idealurilor, cât și partidului, mai ales că numărase două decenii de activism în propriul CV. Nu te-ai dezis pe vremea lui Ponta și Nichita, nu te-ai dezis pe vremea lui Dragnea, de ce te-ai dezice acum? Apele politicii se schimbă, nu știi când îți vine și ție rândul la tortul puterii. Trebuie doar să ai răbdare, să înduri cu stoicism, felia ta e pusă deoparte, te așteaptă, chiar dacă e cam fetidă.
Alți opozanți din PSD Iași, inclusiv unii care au funcții de reprezentare publică, au evitat să spună ceva în media. S-au arătat supuși. Disciplinați, ieri au distribuit pe propriile pagini de Facebok o postare a partidului, în care le dădeau un ghiont celor din PNL Iași în chestiunea bugetului Consiliului Județean Iași, respectiv al Primăriei Iași. Prieteni de ocazie în guvernul de la București, adversari temporari la Iași, cam asta este relația pesediștilor cu peneliștii în plan local.
Dacă îi urmărești cu oarecare atenție pe pesediștii ieșeni, observi repede că mai toți invocă nevoia unei bune administrații a orașului. Grija pentru cetățeni pare să îi preocupe zi și noapte. Știm însă cu toții că altceva îi mână în luptă.
Mișcările lui M. Popa au de-a face cu schimbările politice majore despre care se tot vorbește la Iași în ultima perioadă. S-ar putea să fie alegeri pentru funcția de primar al municipiului, în contextul problemelor cu justiția ale actualului edil. Și cum nu există un candidat profilat la nivelul PSD Iași, șeful organizației județene vrea să îl împingă în față pe B. Balanișcu.
Pesediștii ieșeni vor să reocupe pozițiile pierdute în urmă cu câțiva ani, să obțină controlul asupra Iașului. Așa cum era la începuturile domniei lui Mihai Chirica, când acesta era un convins social-democrat, la fel cum în acest moment este pătruns de valorile liberale, sau cum era pe timpul lui Gheorghe Nichita, și el devenit un social-democrat devotat, după ce fusese un democrat de ocazie. Schimbările din organizația PSD Iași sunt parte a acestui efort de recapturare a orașului.