Ziarul de Iași / De ce Iașul și Moldova nu vor fi apărate în cazul unei invazii rusești. Poarta Galați – Nămoloasa – Focșani (VIDEO)

Ziarul de Iași: Scenariul unei invazii rusești în țara noastră, simulat și analizat de strategii NATO, a fost prezentat de Mircea Geoană, secretarul general adjunct al alianței, într-un interviu difuzat săptămâna trecutâ de DIGI TV. Într-o asemenea ipoteză, singura strategie prezentată public a fost aceea a apărării ”țării” pe aliniamentul Focșani – Nămoloasa – Galați.

Aceasta presupune o plecare din start cu ipoteza că ceea ce trebuie apărat în România este sudul țării și, implicit, capitala. Altfel spus, partea de este și nord, adică Iașul și județele Moldovei sunt din capul locului abandonate în proiectele de apărare națională în cazul unui astfel de atac.

”De ce ar trebui să murim noi, ieșenii, pentru cei din sud, dacă ei nici nu se gândesc la apărarea noastră?”, se întreabă Dorin Dobrincu, fondatorul Mișcării pentru Dezvoltarea Moldovei. Dorin Dobrincu, reputat istoric și cercetător la institutul A.D. Xenopol, face un parcurs istoric al strategiilor de apărare bazate pe poarta Focșani – Nămoloasa – Galați, din 1883 până astăzi.

O discuție  importantă în studioul TV al ”Ziarului de Iași” pe un subiect care a încins atmosfera în rândul celor preocupați de strategiile militare ale României. Urmăriți interviul, apărut în Ziarul de Iași sâmbătă, 13 aprilie, pe care redactorul șef Toni Hrițac l-a luat istoricului Dorin Dobrincu:

Partea I

Partea a II-a

Devino membru MDM