Ziarul de Iași / Sondaj fulger – ce cred ieșenii despre război? ”Îmi este frică: suntem punctul strategic de bombardament”

Am ieșit ieri pe străzile Iașului să vorbesc cu oamenii despre războiul din Ucraina. I-am întrebat dacă le este frică, dacă cred că România e în pericol de-a fi implicată și ea în război, dacă s-ar refugia și unde și dacă au încredere că statul român ar face față unei situații similare cu cea din Ucraina.

”Mi-e frică, la toți ne e frică și e normal, avem familii, avem copii. La cum gândește nebunul ăsta de Putin, cred că și România ar putea fi implicată la un moment dat. În principiu, m-am gândit că în caz de ceva trebuie să mă refugiez undeva. Problema e că eu am și probleme de sănătate și n-aș prea putea să plec. Am niște planuri, așa, dar nu am siguranță, nu am din familie plecați afară, în diaspora. Despre conducerea statului nostru nu știu ce să cred, încrederea mea că ar putea gestiona o situație ca în Ucraina e cam la 50 la sută”.

Un domn care vinde flori:

”Frică nu-mi este, dar, oricum, nu cred că România va fi implicată, că suntem în NATO.  Dar dacă s-ar întâmpla, nu cred că aș pleca din țară. Oricum, sper să nu fie cazul. Cine e vinovat de războiul ăsta? Putin, care altcineva? În legătura cu conducerea statului nostru, am foarte puțină încredere, că nu face față niciodată la nimic, e varză”.

”Cred că vinovat e și Putin și celălalt”
”Nu mi-e frică de ce se întâmplă, dar mi-e milă de lumea asta care a venit la noi, refugiații… Și nu știu de ce fac războiul ăsta, că n-am înțeles de ce. Zelinski nu știu ce vrea, Putin nu știu ce vrea… Dar, domnule, dacă e a rușilor, dă-le domnule partea care-i a lor, de ce să moară atâta lume. Cred că vinovat e și Putin și celălalt. M-am uitat aseară pe un post de televiziune, Est nu știu mai cum, și-au spus că ce se face acum în Ucraina a început din 2014… Deci eu nu-i mai cred, nu-i mai cred deloc. Și cred că și România ar putea fi implicată la un moment dat. Am unde să mă refugiez, am și la țară undeva, am și aici la subsol. În afara țării nu am unde. Și nu am încredere în statul român că s-ar descurca, că-s foarte mulți hoți care-au vândut țara și care-s numai pentru ei. Nu mai am încredere nici în PSD, în PNL nici atâta. Să-mi deie pensia și la revedere. Dar tare mă tem că nici asta n-o să mai fie”.

”Dacă atacă SUA, intră și România în război”

O doamnă la circa 60 de ani, îmi spune că are copiii plecați în Italia, dar soțul este bolnav și nu ar pleca în caz de război. Consideră că Putin este vinovat de tot ce se întâmplă și că nu are niciun fel de încredere în statul nostru că s-ar descurca dacă am fi în situația Ucrainei.

O doamnă care vinde mărțișoare, circa 40 de ani, spune că nu-i este frică de război, dar se gândește totuși la copii. Crede că Putin ”nu e interesat de amărâții din Ucraina”, că ”el vrea să ajungă, de fapt, în altă parte”. Nu are încredere deloc în statul român, ”că e condus de un neamț”, că e vorba de Germania și Rusia și ”nu poți să ai încredere în ele.”

Un domn de circa 45 de ani, care s-a oprit la un cort unde se fac donații pentru refugiați pentru a întreba dacă poate să aducă un pat pliabil și două saltele, mi-a spus că vorbește cu mine, dar nu vrea să fie pozat sau înregistrat. Spune că îi este frică de război (”cum să nu-mi fie frică”) și că ar putea fi implicată și România la un moment dat. Dar nu s-ar refugia nicăieri, deși are rude în afara țării, pentru că fiind mai tânăr ar fi incorporat. Mi-a mai spus că nu are deloc încredere în capacitatea statului de a face față unui război ca în Ucraina, aducând ca argument cele două accidente aviatice care au avut loc recent, când au murit niște oameni pentru că ”avem avioane vechi și proaste.”

Tot despre cele două accidente aviatice au amintit și două doamne care se ocupau cu strângerea de donații pentru refugiați, când mi-au spus că nu au deloc încredere că statul nostru s-ar descurca într-o situație de război. Și ele mi-au spus că le e frică, dar că nu ar avea unde să se refugieze și că ”dacă atacă SUA, intră și România în război”.

Un domn în vârstă, într-o stație de autobuz. L-am întrebat dacă vrea să-mi spună câteva lucruri despre ce crede în legătură cu situația din Ucraina. A fost de acord, dar când l-am întrebat dacă pot să-l înregistrez a zis nu și n-a mai vrut să spună nimic, nici după ce l-am asigurat că nu înregistrez nimic.

De altfel, suspiciunea sau frica de a vorbi despre războiul din Ucraina, par destul de răspândite. Încă patru persoane, trei doamne de vârste destul de diferite și un domn de circa 60 de ani, au refuzat tranșant orice discuție pe această temă.

Sondaj realizat de Pavel LUCESCU, apărut în Ziarul de Iași, 6 martie 2022

Devino membru MDM