A fost lansată asociația Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei

Luni, 14 ianuarie 2019, la hotelul Unirea din Iași a avut loc conferința de lansare a asociației Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei (MDM). Au fost prezenți cei 21 de membri fondatori, reprezentând cele opt județe ale Moldovei: Bacău, Botoșani, Galați, Iași, Neamț, Suceava, Vaslui și Vrancea.

Cu această ocazie, fondatorii au prezentat o radiografie a situației Moldovei din punct de vedere economic și social. Aceștia au insistat îndeosebi asupra unor aspecte considerate ca fiind mai importante în ce privește impactul asupra creșterii decalajelor dintre Moldova și celelalte mari regiuni ale României: izolarea teritorială, depopularea accelerată, mai ales prin emigrarea masivă, inechitatea bugetară decisă de un centru indiferent față de problemele regiunii.

În raport cu acestea, asociația își propune să:

1. promoveze interesele majore ale Moldovei pe agenda națională;

2. militeze împotriva centralismului, văzut ca o barieră în calea dezvoltării României;

3. atragă acea parte a oamenilor activi din Moldova în viața cetății și să devină o platformă în acest scop;

4. ca MDM să reprezinte o voce regională articulată în sprijinul intereselor Moldovei.

În vederea atingerii acestor obiective, asociația Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei are în vedere mai multe acțiuni în perioada următoare: realizarea și publicarea unui Raport asupra situației Moldovei, susținerea unor conferințe itinerante sub genericul În numele Moldovei.

De asemenea, sunt luate în considerare acțiuni juridice împotriva guvernului român pentru tergiversarea proiectelor promise Moldovei, pentru ignorarea comunităților locale și condamnarea acestora la izolare și subdezvoltare.

Devino membru MDM