Lansarea asociației Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei

Luni, 14 ianuarie 2019, ora 13,00, va avea loc la Iași, în sala „Alexandru Ioan Cuza” a hotelului Unirea, o conferință publică de lansare a asociației „Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei”.

Fondatorii asociației sunt din toate cele 8 județe ale Moldovei, profesioniști în domeniile lor – economiști, juriști, antreprenori, geografi, istorici, sociologi etc. 

Moldova are nevoie de o voce.

Puternică și coerentă, care să apere și să promoveze interesele majore ale regiunii.

Existența unei structuri civice regionale, care să identifice clar motivele pentru care Moldova este blocată în subdezvoltare și să propună spre dezbatere publică soluții concrete de relansare economică și socială, este extrem de necesară acum.

„Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei” va fi platforma civică regională ce va aduce în spațiul public din nou competența și buna-credință, în ideea relansării economice și sociale a întregii regiuni.

Toți cei care, prin expertiză și competență profesională, pot contribui la acest efort colectiv, sunt așteptați în rândurile noastre.

Problemele majore ale Moldovei – lipsa autostrăzilor, inechitatea bugetară (în perioada 2012-2015, regiunea Nord-Est a dat bugetului central cu 10 miliarde de lei mai mult decât a primit înapoi prin alocări, Moldova fiind astfel un donor bugetar), emigrarea masivă și continuă (25 % dintre moldoveni au părăsit regiunea, unul din 3 români din străinătate e moldovean), izolarea ce duce la degradarea accelerată a unor regiuni (Galați, Botoșani) – vor fi impuse pe agenda națională pentru rezolvare cu prioritate.

Fără acțiune imediată, decalajul dintre Moldova și celelalte regiuni ale României va crește susținut.

„Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei” este primul grup regional ce are ca obiectiv major stoparea urgentă a acestui trend economic-social ce ne duce la dezastru absolut.

Vom fi vocea de care Moldova are nevoie.

Devino membru MDM