Adevărul / Criză de ciobani în nordul Moldovei. Fermierii aduc oieri din Bangladesh

În nordul extrem al Moldovei, fermierii se plâng de o criză de ciobani, fără precedent. Mulţi ajung să sacrifice din animale fiindcă nu are cine să le mulgă sau să le îngrijească. Deşi li se oferă salarii de câteva mii de lei, tinerii din sate fug de ciobănie ca dracul de tămâie.

Foto: Adevărul

Botoşaniul este unul dintre judeţele din România unde oieritul este o tradiţie ancestrală. În această regiune sunt fermieri care au sute de capete, în special din rasa karakul de Botoşani, unică în Uniunea Europeană. De altfel, datorită popularităţii şi tradiţiei creşterii ovinelor la Botoşani, în localitatea Popouţi se află una dintre cele mai renumite staţiuni de cercetare a ovinelor şi caprinelor din România. 

În ultimii ani, însă, oieritul se află într-o criză profundă la Botoşani din cauza lipsei forţei de muncă. Puţini mai vor să se facă ciobani în România, iar fermierilor nu mai are cine să le îngrijească oile. Mulţi ajung, din această cauză, să le sacrifice.

„Este o situaţie critică“  

Ionică Nechifor, preşedinte al Asociaţiei crescătorilor de ovine Moldovovis şi director al Staţiunii de Cercetare Popouţi din Botoşani, spune că această criză a ciobanilor a devenit critică. Pe de o parte, tinerii satelor preferă să fie ciobani în străinătate, iar de cealaltă parte, cei rămaşi nu sunt suficient de pricepuţi sau eficienţi pentru a satisface nevoile fermierilor, la stână. „S-a creat aşa o isterie, în sensul ăsta, pleacă în străinătate. Ciobanii mai familişti rămân în satele lor dar cei mai tineri iau drumul străinătăţii“, spune Nechifor. 

Deficitul de ciobani a depăşit deja pragul de 50% la nivelul întregului judeţ. Citeste mai mult: adev.ro/rdjkpy

articol de Cosmin Pătrașcu Zamfirache, apărut în Adevărul, 16 iunie 2022

Devino membru MDM