Ziarul de Iași / Prefectura a primit o lecție de transparență de la o comună pierdută pe coclaurile județului

Prefectura a primit o lecție de transparență de la o comună pierdută pe coclaurile județului. Instituția județeană a încercat să desființeze o hotărâre a Consiliului Local din Valea Seacă prin care se decidea publicarea pe internet a tuturor contractelor încheiate de primărie și a cheltuielilor efectuate de aceasta. Motivul invocat de Prefectură era cel puțin bizat: primăria comunală era prea transparentă. Procesul, început de fostul prefect liberal a fost continuat de actualul, social-democrat.

foto: facebook.com/PrefecturaIasi

În urmă cu un an, CL Valea Seacă a discutat un proiect de hotărâre ce prevedea crearea pe site-ul primăriei a unei secțiuni în care să fie afișate documentele referitoare la cheltuielile instituției, respectiv contractele încheiate, eventualele acte adiționale la acestea, facturile primite sau ordinele de plată. Proiectul a fost aprobat în unanimitate de consilierii locali prezenți la ședință, care au decis și ca viitoarele contracte încheiate de primărie să nu mai cuprindă clauze de confidențialitate, cu excepția situațiilor în care acestea ar fi intrat sub incidența legilor referitoare la apărare și securitatea națională. Măsura era menită să îmbunătățească transparența decizională și să ofere locuitorilor din Valea Seacă o modalitate de a verifica modul în care le erau cheltuiți banii.

Hotărârea adoptată de CL Valea Seacă a fost atacată în instanță de Prefectură în principal pe considerente de formă. În plus însă, prefectul reproșa consilierilor faptul că deciseseră publicarea și a unor documente care nu fac parte din cele obligatoriu publice. „Contractele, actele adiţionale, facturile şi ordinele de plată nu fac parte din categoria informaţiilor de interes public prevăzute de art.5 din legea 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public”, au spus reprezentanții Prefecturii, fără a mențion însă vreo lege care să interzică publicarea contractelor semnate de primar în numele comunității pe care o conduce.

În primă instanță, acțiunea Prefecturii a fost respinsă de magistrații Tribunalului, care nu au putut constata încălcarea niciunei legi prin adoptarea hotărârii CL Valea Seacă. Sentința a fost atacată de Prefectură, recursul fiind judecat marți de Curtea de Apel. Ca și colegii lor de la instanța inferioară, nici magistrații acesteia nu au putut găsi vreo problemă concretă hotărârii de creștere a transparenței primăriei Valea Seacă. Recursul Prefecturii a fost respins, sentința fiind definitivă.

articol de Alex Zănoagă, apărut în Ziarul De Iași, 16 iunie 2022

Devino membru MDM