Dobrincu: „Moldova susține din puținul ei dezvoltarea altor regiuni”

[cmsms_row data_padding_bottom=”50″ data_padding_top=”0″ data_overlay_opacity=”50″ data_color_overlay=”#000000″ data_bg_parallax_ratio=”0.5″ data_bg_size=”cover” data_bg_attachment=”scroll” data_bg_repeat=”no-repeat” data_bg_position=”top center” data_bg_color=”#ffffff” data_color=”default” data_padding_right=”3″ data_padding_left=”3″ data_width=”boxed”][cmsms_column data_width=”1/1″][cmsms_featured_block button_show=”true” button_title=”REPORTER GLOBAL” button_link=”https://reporterglobal.ro/dobrincumoldova-sustine-din-putinul-ei-dezvoltarea-altor-regiuni/” button_target=”self” button_font_weight=”100″ button_font_style=”normal” button_border_style=”solid” animation_delay=”0″]

Fondatorul MDM, despre care avertizează că nu-și propune să devină partid, încearcă să desființeze mitul „Moldovei asistate”. „S-a încetățenit ideea, la nivel popular, că Moldova este asistată. Dincolo de faptul că e regiunea cu decalaj mare de dezvoltare, e impresia generală că noi suntem ținuți în spate de ceilalți români. Noi contestăm cu argumente această prejudecată. Direcția regională de statistică Nord-Est (care acoperă toată Moldova, mai puțin Vrancea și Galațiul) a dat publicității în 2016 situația privind contribuția regiunii la bugetul de stat. Ei bine, noi eram pe plus. În anii 2012-2015, Nord-Estul Moldovei a dat cu 10 miliarde de lei mai mult decât a primit prin realocări. Unde se duc acești bani? Că nu se văd în drumurile noastre, în autostrăzi, pentru că nu există. S-au dus în buzunarul comun”, spune Dobrincu. „Chiar dacă poate părea incredibil, înseamnă că Moldova susține din puținul ei dezvoltarea altor regiuni”, este concluzia istoricului.

El a descris starea generală a celor care au pus bazele mișcării ca una de revoltă față de Centru: „Este inacceptabilă bătaia asta de joc! Un județ care are puține drumuri – și exemplific prin Teleorman, pentru că e clar că de acolo vine o voință politică – a avut procente mai mari alocate de la buget decât Regiunea de Nord-Est. Or, pentru noi nu poate să nu fie frustrant și mai mult decât atât, și vrem să ne apărăm interesele, să punem problemele noastre pe agenda națională”, spune istoricul. Dobrincu se scutură de acuzele că, alături de ceilalți membri ai mișcării, ar promova izolaționismul. „Numai simplul fapt că noi milităm de atâta timp pentru cele două autostrăzi, dintre care una duce spre Vest, în Transilvania, cealaltă duce spre Sud (București, Ploiești), arată că vrem să ieșim din izolare, pentru că izolarea îi face pe oameni dependenți prea mult de stat. Izolarea nu permite atragerea de investiții. E un truism deja, pe care-l știu milioane de români. Fără autostrăzi, nu poți să atragi investiții. Fără aeroporturi bune, nu poți să atragi investiții”.

Dora Vulcan, Reporter Global, 29 ianuarie 2019

[/cmsms_featured_block][/cmsms_column][/cmsms_row]

Devino membru MDM