O nouă emisiune dedicată regionalizării și volumului „Regionalizarea – către un model de bună guvernanță a României”, publicat de Editura Polirom, a fost difuzată vineri, 12 ianuarie. Este vorba de emisiunea Imperativ, de la Radio Iași, moderată de jurnalista Ioana Soreanu care i-a avut invitați pe cei trei coordonatori ai volumului amintit: Alexandru Cohal, cercetător la Institutul de Filologie Română „A. Philippide”, Dorin Dobrincu, cercetător la Institutul „A. D. Xenopol” din Iași și George Țurcănașu, cadru didactic la Facultatea de Geografie și Geologie a Universității „Al. I. Cuza” din Iași.
Discuția s-a axat pe argumentele care fac din regionalizare o soluție pentru mai buna funcțioanare a României, pentru reducerea decalajelor de dezvoltare dintre regiunile țării.
„Regionalizarea înseamnă, de fapt, modernizarea acestei țări. Sistemul ultracentralist este o piedică în calea funcționării moderne a României”, a spus Dorin Dobrincu, care a făcut, în debutul emisiunii, o prezentare a celor zece studii care compun volumul „Regionalizarea – către un model de bună guvernanță a României”.
La rândul său, George Țurcănașu a explicat, pe baza noțiunilor teoretice privind teritorialitatea, că o „entitate administrativă nu trebuie să fie o simplă sumă de județe, ci trebuie să aibă și o consistență identitară”, arătând că este adeptul unor regiuni de talie mare și că modelul vehiculat cu 15-16 regiuni mici, apropiate vechilor regiuni de inspirație sovietică care au funcționat până în 68, nu ar face decât rău României.
„Regionalizarea nu trebuie să însemne crearea unui nou și unic centru de decizie regional. Putem împărți funcția aceasta administrativă regională: Suceava ar putea lua, de exemplu, direcția regională de silvicultură, Piatra Neamț ar putea rămâne cu sediul ADR. Mai mult, ideea de capitală regională, care ar trebui să aibă o prefectură regională, respectiv un consiliu regional, poate fi, tot la fel, multilocalizată”, a mai punctat George Țurcănașu.
În același context, Alexandru Cohal a dat exemplul modelului de funcționare a regiunilor din Italia, enumerând beneficiarii regionalizării, dar și entitățile care nu beneficiază de regionalizare și care au tot interesul ca aceasta să nu se realizeze. „Cine nu beneficiază de regionalizare? Partidele politice actuale. (…) De ce? Pentru că puterea nu se împarte”, a spus Alexandru Cohal.
Dezbaterea din cadrul emisiunii Imperativ de la Radio Iași, difuzată vineri, 12 ianuarie 2024, poate fi urmărită integral mai jos: