Protestul care ne deschide ochii. Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei se solidarizează cu angajații de la Radio Iași

De mai mult timp, angajații postului Radio Iași protestează față de condițiile salariale, umilitoare, în care își exercită atribuțiunile. Din motive pe care nu le discutăm aici, un protest în serviciul public de media este destul de rar. La Radio este încă și mai rar. Iar un protest al unui „studio” regional este fără precedent. Se poate bănui așadar că motivele sunt serioase. Faptul că nu toți angajații, fie aceștia jurnaliști ori personal de suport, au aderat deschis la mișcare nu trebuie să ne înșele. Radicalizarea jurnaliștilor de Radio Iași este vizibilă și foarte probabil reprezintă o atitudine generală.

Cu toate acestea, publicul pare să fi ignorat acest semn neobișnuit de revoltă. Parțial, aceasta se poate explica prin aceea că jurnaliștii din media de stat sunt în general văzuți ca fiind favorizați în raport cu jurnaliștii din media comercială, care sunt expuși atât la fluctuațiile pieței media, cât mai ales la intruziunea patronatului în demersul editorial. Jurnaliștii „de la stat” au în mod obișnuit contracte pe viață, sunt protejați de lege pentru opiniile lor, nu depind de vânzările de publicitate și de audiență, au un sindicat care îi poate proteja etc. Vedem însă că toate acestea par să nu mai conteze.

În același timp, după cum vedem din „scrisoarea deschisă” adresată „forurilor europene care monitorizează modul în care se asigură libertatea presei”, reluată de Ziarul de Iași (http://www.radioiasi.ro/stiri/regional/protest-spontan-la-radio-iasi-angajatii-solicita-sprijin-din-partea-forurilor-europene), plângerile lor nu sunt doar salariale. De fapt, este ușor de observat că problematica salarială ascunde aspecte mult mai grave. Salariile angajaților obișnuiți sunt realmente foarte mici (între 3200 și 3500 RON net, 640-750 euro), cel puțin în raport cu alte categorii de salariați în serviciul public. Dar în același timp salariile celor din conducere ating sume amețitoare (încep de la sume de peste 4000 euro). Cu alte cuvinte avem aceeași schizoidie ca în întreaga societate: angajați plătiți la minimum, conducere super-plătită, simpli pensionari, pensii ridicole, pensionar speciali, plătiți cu mii de euro pe lună. Aceasta în condițiile în care, după cum știm, conducerea postului este numită de asemenea pe viață și nu are obiective de performanță, în afara obedienței tradiționalei față de conducerea de partid și de stat.

Din acest motiv, jurnaliștii de la Radio Iași solicită nu doar o mărire a salariilor ci și actualizarea legii după care funcționează instituția editoare (Societatea română de radiodifuziune), respectiv, Legea 41/1994), „astfel încât să ieșim de sub umbrela interpretărilor nocive și a riscului de interferență politică”. Această cerere nu interesează numai angajații ci și publicul și ne readuce în minte faptul că posturile de radio publice sunt probabil cel mai puțin expuse atenției publice și printr-un fel de tradiție toxică au devenit fiefuri politice, ale PSD, în primul rând, feude conservatoare în care uneori ai impresia că ești încă în anii 80.

În fine, protestatarii de la Radio Iași atrag atenția asupra a ceea ce locuitorii Moldovei ar trebui să fie cu precădere interesați: faptul că „Radioul Public Regional este desconsiderat la nivelul Societății Române de Radiodifuziune”. Conducerea de la București nu doar că este complet dezinteresată de acest protest care durează de mai bine de o lună, dar nu manifestă niciun fel de preocupare față de managementul postului, îndeosebi față de prăbușirea audienței postului.

Este pentru prima dată când angajați ai unui post din rețeaua serviciului public de media reclamă deschis toxicitatea centralismului. Faptul ne obligă să ne amintim că Radio Iași, înființat la începutul anilor patruzeci ai secolului trecut, în contextul unui alt război la granițele de Est, a jucat un rol regional-cheie atât în anii războiului cât și în anii comunismului, fiind mult timp, singurul canal media cu difuziune la întreaga Moldovă, de ambele maluri ale Prutului. Chiar și azi, Radio Iași este principalul canal public regional, al cărui importanță depășește televiziunea probabil.

Semnalăm așadar protestul angajaților Radio Iași ca fiind mult mai mult decât un simplu conflict salarial. Este un act de trezire profesională și civică pe care „Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei” îl susține cu toate puterile. Ne exprimăm întreaga noastră solidaritate pentru protestul angajaților Radio Iași! (Florea Ioncioaia, Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei)

Devino membru MDM